Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, mottok dommen onsdag. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Alle spillerne anker dommen

Tre fotballspillere har fått 6 til 8 måneders fengsel for kampfiksing. Alle tre anker dommen. - Vi er glade politiet har tatt denne saken på høyeste alvor, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem.

Av Egil Sæther

Tre av de fem tiltalte spillerne i den såkalte kampfiksingssaken i fotball ble i Oslo tingrett dømt til fengsel fra 6 til 8 måneder.

To spillere ble dømt til fengsel i åtte måneder. En tredje ble dømt til fengsel i seks måneder.

Retten la spesielt vekt på lydopptakene der en spiller innrømmet kampfiksing. Han sa etterpå at dette var en spøk, men ble ikke trodd av retten.

De tre dømte ble også inndratt 30.000 kroner hver. Alle tre ble dømt for grovt bedrageri.

To av de tiltalte spillerne ble frikjent.

Innrømmelse

To spillerei innrømmet under rettssaken at de hadde tatt imot penger for tips, men nektet for at dette hadde noe med manipulering av kamper å gjøre.

Den svenske 44 år gamle bakmannen ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder. Den norske 34-åringen ble på sin side dømt til fem dagers fengsel og en mindre bot.

44-åringen ble i tillegg inndratt 340.000 kroner. Det vil si hele gevinsten han fikk på bakgrunn av kampfiksingen. Retten mener det er bevis utenfor enhver rimelig tvil at den svenske 44-åringen ga tilbud til flere spillere om å påvirke resultatet av kampene. 44-åringen ble dømt for grov korrupsjon.

For alle de fire dømte gjelder det at 90 dager av straffen er gjort betinget.

De tre fotballspillerne og den svenske 44-åringen anker dommen.

Lavere straff

De idømte straffene var langt lavere enn det statsadvokat og aktor Asbjørg Lykkjen innstilte på. Hun mente at de tiltalte burde dømmes til straffer på mellom to og fem år. Lykkjen tok betenkningstid om påtalemyndigheten anker.

I Norges Fotballforbund hadde generalsekretær Kjetil Siem denne første kommentaren i en pressemelding:

– Denne dommen sender ut et viktig signal om at man ikke fikser kamper i Norge ustraffet. Vi er glade for at politiet har tatt saken på høyeste alvor, samtidig som jeg vil rose klubbene med Follo FK i spissen for måten de har håndtert en vanskelig sak på. Fotballen alene kan ikke ta opp kampen mot dette ondet, sier Siem.

De to kampene det var snakk om i tiltalen ble spilt 24. juni 2012. Det var 2.-divisjonskampene mellom Østsiden – Follo og Frigg – Asker.

Kampfiksingsrettssaken startet 3. mars og ble avsluttet 27. mars. (©NTB)

FAKTA OM DOMMEN

* To spillere ble dømt til åtte måneders fengsel (90 dager betinget) og 30.000 kroner i bot for grovt bedrageri og simpel korrupsjon.

* En spiller ble dømt til seks måneders fengsel (90 dager betinget) og 30.000 kroner i bot for grovt bedrageri og simpel korrupsjon.

* To spillere ble frikjent.

* En svensk 44-åring ble dømt til ett år og seks måneders fengsel for grov korrupsjon. Han må betale 340.000 kroner.

* En norsk 34-åring ble dømt til fem dagers fengsel og fikk en mindre bot.

* De tre dømte spillerne og den svenske 44-åringen anket dommen på stedet.