Sport

Alle måtte logge seg på i løpet av 48 timer

KOMMENTAR: Dagen etter at dopingsaken mot Therese Johaug eksploderte i offentligheten, satte skiforbundet i gang med prosjektet «Ren utøver».

ULLEVAAL STADION: Therese Johaug fikk forklare seg i nøyaktig en time onsdag og da spørsmålene fra advokatene kom, fikk vi et bilde av skiforbundets paniske tiltak i fjor høst. For prosjektet "Ren utøver" er et nettbasert kurs fra Antidoping Norge  som særforbundene skal sørge for at deres topputøvere skal igjennom. Verken Therese Johaug eller noen andre av landslagsløperne hadde vært gjennom dette. Det er ganske oppsiktsvekkende.

Men advokat Christian Hjort kunne legge fram en interessant logg på Johaug-sakens første dag. Etter at Therese Johaug presenterte sjokknyheten på den berømte pressekonferansen 13. oktober i fjor, og gråtende påsto hun var helt uskyldig, er det registrert at landslagsutøverne, inkludet Therese Johaug, registrerte seg som brukere av programmet 14. oktober. Det måtte gjøres i løpet av 48 timer, fortalte hun. Dette har liten betydning for sakens utfall, men det viser hvordan systemene rundt landslagsløperne åpenbart ikke har fungert.

Onsdag ettermiddag kom Skiforbudnet med pressemelding: «En ny versjon av «Ren utøver» ble lansert i juni 2015. Vi i langrennsledelsen erkjenner at vi ikke har vært flinke nok til å sørge for at alle utøverne har gjennomført denne siste versjonen, sier Espen Bjervig, administrativ leder i NSF Langrenn», står det i den.

Pussig var det også å høre om saksgangen da Therese Johaug skulle informeres om den positive dopingprøven da hun sto hjemme på kjøkkenet i Holmenkollåsen 4. oktober i fjor. Hun så ubesvarte telefonanrop fra sportssjef Vidar Løfshus etter at hun hadde støvsugd gulvet og hun hadde fått en passord-beskyttet epost fra Antidoping Norge. Da hun endelig fikk fatt i Løfshus var de innledende beskjedene så kryptiske at hun skrek ut om det var dødsfall i familien hennes. Da hennes kjæreste Nils Jacob Hoff kom hjem, hørte han skrikene lenge før han var inne i leiligheten.

Heller ikke dette har noen betydening for sakens utfall, men beskriver noe om manglende prosedyrer. Som Therese Johaug sa: - Livet mitt ble snudd på huggu i løpet av ett minutt. Og som følge av det satt hun i den lille Brann-losjen på Ullevaal stadion onsdag da hybrid-rettssaken mot henne startet. Har vi noen gang sett en rettssak med fotografer i fotballforbundets fotovester? Sportsklubben Brann ønsker forøvrig at det navnet ikke brukes i forbindelse med denne saken, så Norges Idrettsforbund har omdøpt den til Forhandlingsrommet.

Hva ga første dag oss? Lite konkret nytt. Men en kollektiv undring om hvordan landslagslege Fredrik Bendiksen kunne finne på å klarere dette legeproduktet. For dette er rettssaken der det er lite eller ingen uenighet om hva som har skjedd. Etterforskningen til Antidoping Norge og svarene deres er de fleste enige om. Så det denne saken handler om er hvor lang straff Therese Johaug skal få. Antidoping Norge har innstilt på 14 måneder. I såfall er hun "fri" 18. desember. Og partene er uenige om aktsomhet: Antidoping Norge: "Det holder ikke bare å snakke med en lege. Man må undersøke selv" Johaug: "Jeg fikk godkjennelsen fra legen, og stolte på ham". Og la til at hun nesten aldri har syk og har ingen annen fastlege.

Men kanskje hoveddommer Ivar Sølberg ga et bilde om hva domsutvalget tenker, når han spurte Therese Johaug: - Du har svart på hvordan du vil reagere på 12 og 14 måneders utestengelse, men hva med 16? - Da mister jeg hele OL, sa Therese Johaug stille. Men Sølberg understreket at spørsmålet var hypotetisk, ut fra at de kanskje fant en tilsvarende sak i CAS-systemet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Og nettopp straffeutmålingen er det denne saken egentlig handler om. Johaug-advokat Christian Hjort innstiller på full frifinnelse, men ser jo at Johaug har brutt dopingbestemmelsene og vil subsidiært prosedere for mindre enn tolv måneders utestengelse. Minimumsstraffen for å ha anabole steroidfer i kroppen, er ett år. Hvordan skal han klare å unngå det? Hjort mener å ha funnet unntak fra dette. Det får vi vite torsdag.

Men før det får vi høre landslagslege Fredrik Bendiksen versjon av hele saken. Og Bendiksen er sakens største mysterium. Han skal forklare seg om sitt livs tabbe i sin yrkesutøvelse. Den har ødelagt en sesong for Therese Johaug allerede, skal det ødelegge også 2018? Det får vi vite om noen få uker. Men den verste straffen mener Therese Johaug at hun allerede har fått: Å bli stigmatisert som dopingutøver. For denne delen av verden er ganske svart-hvit.Ikke en gang en grønn Ullevaal-matte bak henne, kan rette på det.

Mer fra Dagsavisen