Alle kan kjøpes fri

KOMMENTAR: Vålerenga står uten hovedtrener når sesongoppkjøringen starter mandag om en uke. Dermed er spekulasjonene i gang.

Ronny Deila er på ferie i Sør-Amerika og undertegnedes nyttårshilsen til ham er foreløpig ikke besvart: Blir det nye året i Oslo eller New York? Mandag kom bekreftelsen. Han er ansatt i New York City Football Club (NYCFC). Vålerenga trenger en ny hovedtrener.

Les også: KFUMs Isnes: - VIF ville selvsagt ha pirret (Dagsavisen+)

Dermed er spekulasjonene i gang. Og for dem som lurer: Det er veldig mange ledige trenere på markedet.

Ronny Deila har akkurat skrevet treårskontrakt med VIF, derfor er det overraskende at dette skjer nå. Men i fotballen kan alle kontrakter brytes når det legges nok penger på bordet. Det betyr at VIF vil få en betydelig kompensasjon.

New York-klubben er eid av Abu Dhabi United Group, som har som formål å ha en «City-klubb» på hvert kontinent. Manchester City er lokomotivet, mens New York City FC er på vei opp. Men etter at trener Domenec Torrent forsvant har ikke klubben løst gåten. Det gjør Ronny Deilanå. Seriestart er 1. mars og første hjemmekamp på Yankee Stadium er 14. mars mot FC Dallas. Da skal laget prestere.

Les også: Kjetil Rekdal: – Helt utenkelig med Vålerenga-retur for meg hvis Ronny forsvinner (Dagsavisen+)

Det skal også VIF noen uker senere. Grunnen til at Lars Bohinen nevnes nå er hans egen bakgrunn fra VIF, hans suksess i Aalesund og ikke minst hans egne uttalte ambisjoner om en dag å bli VIF-trener. Bohinen kjenner klubben og kulturen og Oslos krav.

Søndag fikk Malmö FF ny trener etter at Uwe Rösler måtte forlate jobben. Også tyskeren kjenner norsk fotball godt. Men løsningen kan også ligge i City Groups nettverk. At VIF ser utenfor Norges grenser.

På kort sikt er det nå assistentene Haakon Lunov og Johannes Moesgaard som skal styre laget. Førstnevnte har ambisjoner om å rykke opp. Og han har Ronny Deila i ryggen. Men er han klar for oppgaven? De neste ukene vil gi svar.

Les også: Bohinen: Alt handler om timing