22. juni 2016 spilte Zlatan Ibrahimovic sin siste fotballandskamp i Nice, femten år etter at han debuterte.

Alle hyllet Zlatan da EM tok slutt for Sverige

(Sverige - Belgia 0-1). Sverige er ute av EM og en ny generasjon må overta. Zlatan Ibrahimovic hadde store sjanser og fikk kanskje annullert en scoring.

Av Sjur Natvig

Sverige presset på for å forlenge Zlatan Ibrahimovics landslagskarriere, men Radja Nainggolans 1-0-mål for Belgia gjorde superstjernen til landslagspensjonist.

Sverige slet også onsdag med å skape sjanser, men hadde i det 83. minutt en kjempesjanse til å ta ledelsen da Andreas Granqvist nikket på et hjørnespark. Kevin De Bruyne reddet på streken.

Belgia gikk rett i angrep, og Nainggolan fikk kjempetreff fra over 20 meters hold. Ballen føk inn i motsatt hjørne, utakbart for Andreas Isaksson som til da hadde holdt svenskene inne i kampen.

Sverige måtte vinne over verdenstoeren for å ta seg til åttedelsfinale, men skuffet offensivt igjen. Ibrahimovic, som tirsdag offentliggjorde at EM blir hans siste tur med landslagsgjengen, mislyktes i forsøket på å forlenge karrieren i Blågult med noen dager.

34-åringen har så ofte båret det svenske laget på sine skuldre, og mange av hans 62 landslagsmål vil for alltid leve i minnet til dem som så dem. Nesten alene avgjorde han treeromspillet mot Danmark i fjor høst, men i sluttspillet kom han nesten ikke til en sjanse.

Med onsdagens EM-exit er en epoke i svensk fotball over. Sammen med Zlatan slutter også landslagssjef Erik Hamrén og to andre markante landslagsmenn: Kim Källström og Andreas Isaksson. Zlatan fikk mange hilsener etter at denne delen av karrieren var over onsdag kveld.

Sistnevnte stjal showet i Zlatans avskjedskamp. Keeperen leverte flere flotte redninger som nær hadde gitt poeng.

Berg brøt forbannelsen

Sverige hadde en frisk start på kampen, og allerede etter fire minutter greide Marcus Berg noe ingen svenske hadde fått til i de to første EM-kampene: Å tvinge motstanderens keeper til å gjøre en redning.

Hamréns menn var uten avslutning mellom stengene mot Irland og Italia, men et svensk frispark i Nice rettet på det. Belgia mislyktes i forsøket på å klarere Victor Lindelöfs serve, og ballen falt ned rett foran Berg. Spissen fikk god treff, men skuddet gikk ganske rett på Thibaut Courtois, som reddet.

Det ble imidlertid eneste svenske sjanse i første omgang. Ingen av lagene maktet å sette fyr på kampen i middelhavsbyen.

Kevin De Bruyne hadde et godt forsøk for Belgia vel midtveis i omgangen, da Eden Hazard fant ham med et hælspark, men Andreas Isaksson reddet Belgias eneste skudd på mål i omgangen.

Annullert

Rett etter prøvde Zlatan Ibrahimovic seg fra god posisjon, men skuddet forsvant utenfor. Et drøyt kvarter ut i annen omgang skulle superstjernen få ballen i mål også, men det var allerede blåst, og det spilte ingen rolle om det var for Bergs høye spark eller fordi Zlatan sto i offside. Tv-bildene viste at Zlatan ikke sto i offside.

- Ja, jeg reagerte på den avgjørelsen, men dommeren var jo bedre plassert så vi får håpe han hadde rett, sa Erik Hamren på pressekonferansen etter kampen.

Utover i omgangen var det Belgia som skapte de fleste og største sjansene. De Bruyne, Romelu Lukaku og Dries Mertens satte Isaksson på store prøver som han besto.

Ibrahimovic traff omsider mål med et frispark kvarteret før slutt, men Courtous avverget uten store problemer.

Svenskene håpet at de skulle lure seg videre i mesterskapet med seier over en av gruppefavorittene, men i stedet var det Irland som lyktes med det. 1-0-seieren over gruppevinner Italia innebar at alle fire lag fra De britiske øyer avanserte.

Sverige og Tyrkia (som ikke ble blant de fire beste treerne) var de store taperne onsdag kveld. (©NTB)

KAMPFAKTA

EM-sluttspillet fotball menn onsdag, gruppe E:

Sverige – Belgia 0-1 (0-0)

Stade de Nice: 34.011 tilskuere.

Mål: 0-1 Radja Nainggolan (84).

Dommer: Felix Brych, Tyskland.

Gult kort: Thomas Meunier (30), Axel Witsel (45+), Belgia, Albin Ekdal (33), Erik Johansson (36), Sverige.

Lagene:

Sverige (4-4-2): Andreas Isaksson – Victor Lindelöf, Erik Johansson, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Sebastian Larsson (Jimmy Durmaz fra 70.), Albin Ekdal, Kim Källström, Emil Forsberg (Erkan Zengin fra 82.) – Marcus Berg (John Guidetti fra 63.), Zlatan Ibrahimovic.

Belgia (4-2-3-1): Thibaut Courtois – Thomas Meunier, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen – Radja Nainggolan, Axel Witsel – Yannick Carrasco (Dries Mertens fra 71.), Kevin De Bruyne, Eden Hazard (Divock Origi fra 90+.) – Romelu Lukaku (Christian Benteke fra 87.).