Alle gode ting var tre for Kjønø og Grorud

Grorud – Sogndal 3-1 (1-0). Grorud har hatt knalltøff motstand i åpningen av Obos-ligaen 2020, med to tap på de to første rundene. Mandag rystet Eirik Kjønøs mannskap Eirik Bakke og opprykksjagende Sogndal. Fredrick Pettersen og debutant Sigurd Grønli ble heltene fra benken.

Bilde 1 av 2

GRORUD STADION (Dagsavisen): Oscar Aga sendte Grorud i føringen fra krittmerket seks minutter før pause. Det var vertenes første scoring på hjemmebane i Obos-ligaen noensinne. Sogndal utlignet kort tid etter hvilen, men innbytter Pettersen nikket inn 2-1 etter 71 minutters spill. Debutant Sigurd Grønli sikret 3-1 og tre poeng på tampen. Dermed har Grorud og trener Kjønø tatt sine første tre poeng i Obos-ligaen.

– Det er jævlig deilig. Ny god prestasjon. Vi har vært gode de første kampene, men ikke fått betalt. Mot Sogndal nå var vi solide. Vi står imot når det blir 1-1, vi lar oss ikke påvirke. Vi er mentalt sterke gjennom hele kampen, og faktisk bedre enn Sogndal i dag. Det er jeg imponert over, sier Grorud-trener Eirik Kjønø til Dagsavisen.

Etter tap mot to opprykksjagende lag i Lillestrøm (0-1-tap hjemme) og Ranheim (3-5-tap borte) i de to første rundene på nivå to, skulle altså alle gode ting være tre for de gul- og blåkledde. Kjønøs nyopprykkede mannskap kunne slippe jubelen løs da de tre poengene var i boks i et tett oppgjør.

– Vi har fått et par slag i trynet. Vi har merket at det er et høyere tempo i Obos-ligaen. Så har vi lært. Vi har tilpasset oss veldig godt. De to første kampene har vært bra for oss, for vi har virkelig fått kjenne på nivået. Så er jeg ekstremt imponert over hvor fort vi utvikler oss, sier Kjønø.

Sogndal hadde mye ball i første omgang, men det var Grorud som fikk den første store sjansen. Nikolai Hristov fikk en drømmesjanse drøyt ti minutter ut i oppgjøret, men alene mot Sogndal-keeper Renze Fij var det burvokteren som vant duellen.

Herlig straffe

Bortelaget fra saftbygda fikk muligheten til å utligne etter en knapp halvtime, men Daniel Eids gode skudd ble fint reddet av Grorud-keeper Emil Ødegaard. Nevnte Eid var en konstant trussel med sine lange innkast for bortelaget, men Grorud klarte å kneble Sogndal-spillerne inni boksen hver gang ballen kom svevende fra linja.

Etter 39 minutter fikk hjemmelaget gjennombruddet. Nikolai Hristov ble fint spilt gjennom på venstre, og i duell med bortelagets Igoh Ogbu gikk førstnevnte ned i kunstgresset. Dommer Ajdin Medic pekte resolutt på straffemerket, tross protester fra Sogndal-stopperen. Og det var ingen tvil da Oscar Aga gikk fram til merket. Grorud-angriperen banket ballen opp i høyre kryss bak en sjanseløs Fij i gjestenes bur. En perlestraffe. Grorud-fansen applauderte stort.

Oslo 20200713.
Oscar Aga scorer på straffe for Grorud i 1. divisjonskampen i fotball mellom Grorud og Sogndal på Grorud match kunstgress mandag.

Oscar Aga dundrer inn 1-0 til hjemmelaget. Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

Hjemmelaget gikk i garderoben med optimisme, men kun fire minutter etter hvilen brakte Alioune Ndour balanse i regnskapet for Sogndal. Angriperen stanget ballen i lengste kryss etter en Sogndal-corner fra venstre.

Grorud hang ikke med hodet etter utligningen. Kevin Mankowitz kom nære ti minutter etter 1-1-målet, men Sogndals keeper gjorde en solid redning på Grorud-spillerens farlige skudd fra distanse.

Byttene ga uttelling

Men også Sogndal yppet seg. Målscorer Ndour fikk en kjempesjanse til å score dagens andre da han kom alene mot keeper etter en knapp time, men heldigvis for Grorud chippet Sogndal-spilleren like over mål.

Det var likevel hjemmelaget som skulle trekke det lengste strået. Fredrick Pettersen kom inn for Preben Mankowitz etter 67 minutters spill i vinden på Grorud stadion, og kun fire minutter etter sendte innbytteren vertene i føringen. Leo Cornic skjøt på mål fra skrått hold, Sogndals keeper måtte gi retur, og like foran kassen dukket Pettersen opp og nikket ballen over streken. I etterkant pirket også Nikolai Hristov ballen videre inn i nettet, men scoringen ble tilkjent Pettersen, som fikk jubelen av lagkameratene. Tiden vil vise om det blir omgjort til Hristovs mål, men hos fotball.no er det foreløpig tilkjent Pettersen mandag kveld.

Drøye kvarteret før slutt fikk Sigurd Grønli sin debut for vertene. Midtbanemannen er hentet inn fra Tromsø IL på lån. 19-åringen bidro til at Grorud holdt Sogndal unna det siste kvarteret, og sørget i tillegg for å punktere kampen med sin 3-1-scoring fra kort hold få minutter før slutt. Målet kom som et resultat av en nydelig kontring fra vertene.

– Det var utrolig artig. En bra kamp av guttene. Kjekt å få komme innpå og sette inn 3-1 til slutt, sier Sigurd Grønli til Dagsavisen.

Også Runar Hauge, som er innleid fra Bodø/Glimt, debuterte for Grorud. Gjestene, som ledet divisjonen før mandagens kamp med seks poeng av seks mulige, prøvde å mobilisere til en sluttspurt, men ble kneblet av et hardtkjempende hjemmelag.

Grorud – Sogndal 3-1

200 tilskuere.

Mål: 1-0 Oscar Aga (str. 39), 1-1 Alioune Ndour (47), 2-1 Fredrick Pettersen (71), 3-1 Sigurd Grønli (87).

Dommer: Ajdin Medic, Trosvik.

Gult kort: Emil Ødegaard, Grorud, Igoh Ogbu, Eirik Lereng, Sogndal.

Grorud (4-4-1-1): Emil Ødegaard – Leo Cornic (Runar Hauge fra 84.), Glenn André Harviken, Arnar Thór Gudjónsson, Trace Akino Murray – Kevin Mankowitz (Magnus Lankhof Dahlby fra 84.), Martin Høyland, Elias Kristoffersen Hagen, Nikolai Jakobsen Hristov (Christos Zafeiris fra 85.) – Preben Mankowitz (Fredrick Pettersen fra 67.) – Oscar Aga (Sigurd Grønli fra 76.).

1. divisjon menn mandag, 3. runde:

Grorud – Sogndal 3-1, HamKam – Øygarden 3-4, KFUM Oslo – Raufoss 2-1, Stjørdals-Blink – Kongsvinger 5-2, Tromsø – Strømmen 1-0, Ull/Kisa – Jerv 2-2, Åsane – Ranheim 0-3.

Spilles tirsdag: Sandnes Ulf – Lillestrøm.