Albania vant, men må vente dager i spenning

(Romania - Albania 0-1). Armando Sadiku scoret Albanias første sluttspillmål noensinne, og 1-0-seieren over Romania duker for dager med høyspenning blant albanske fotballfans.

Av Sjur Natvig

Lagets første mål ga også den første seieren i EM-sluttspillet. Laget endte på tredjeplass i sin gruppe, og kanskje avgjøres det først onsdag om tre poeng og 1-3 i målforskjell holder til å bli en av de fire treerne som går til åttedelsfinale.

Det er flere andre grupper hvor treeren godt kan ende med færre enn tre poeng, blant annet de to som avsluttes onsdag.

Romania gikk til kampen i visshet om at seier nesten ville garantere plass i cupspillet. Aldri før hadde landet tapt for Albania, men nedturen i Lyon betyr at Romania er lag nummer to (etter Ukraina) som er uten sjanse til å gå videre i EM, og det første som må reise hjem.

Romania hadde noen enorme sjanser til å utligne, men en feilaktig offsideavblåsning da laget hadde ballen for tomt mål og en suser i tverrliggeren fra innbytter Florin Andone viste at det verken var Romanias dag eller mesterskap.

Sceneskifte

Romania gikk til kampen som favoritt og innledet oppskriftsmessig best. Allerede etter fire minutter ga Albanias keeper Etrit Berisha retur på et overkommelig skudd fra Ovidiu Hoban, men ingen greide å utnytte det.

Fire minutter senere fikk Bogdan Stancu flott treff på volley, men skuddet gikk rett på Berisha. Albania, som i sitt første sluttspill var uten mål og uten poeng i sine to første kamper, så ut til å stå foran en tung kveld.

Halvveis i første omgang kom sceneskiftet, selv om det først så ut til å være mer albansk gremmelse. En rask og effektiv kontring endte med at Ermir Lenjani fikk ballen for åpent mål, men han traff den med leggen og feide den høyt over. Dessuten var han avblåst for en hårfin offside.

Angrepet ga Albania tro på at det var noe å hente, og plutselig var det Romania som slet med å henge med.

Ellevilt

I det 35. minutt danset Ledian Memushaj inn i feltet, lurte bort en motspiller med en skuddfinte, men prøvde skudd fra spiss vinkel i stedet for pasning og fikk kjeft fra medspillerne.

Et lurt cornertrekk ga Migjen Basha skuddmulighet, men han blåste ballen over.

Da omgangen tikket mot slutt, lyktes det. Memushaj revansjerte seg med et presist innlegg mot lengste stolpe. Keeper Ciprian Tatarusano forlot målet sitt, havnet på halvdistanse og var hjelpeløs tilskuer da Armando Sadiku møtte ballen og med et følsomt hodestøt styrte den forbi både ham og midtstopper Vlad Chiriches.

Dermed var det duket for elleville jubelscener både på banen, sidelinjen og tribunen.

Målet ble kampens eneste, og mens Romania reiser hjem står Albania foran noen dagers åndeløs venting på at minst to andre gruppetreere skal stå igjen med svakere poengfangst eller lik poengfangst og dårligere målforskjell. (©NTB)