Albania til EM, Danmark til playoff

Danmarks siste håp om direkteplass i neste års fotball-EM brast søndag da Albania ble klar for mesterskapet med 3-0-seier mot Armenia. Og Norge kan ikke ble beste treernasjon lengre.

Petter Bøifot

Med uavgjort eller albansk tap i Jerevan ville Danmark blitt gruppetoer og gått direkte til EM., men Albania imponerte stort med kniven på strupen.

Et selvmål av Kamo Hovhannisjan etter bare ni minutter roet albanske nerver, og da Berat Djimsiti doblet ledelsen etter 24 minutter så det veldig bra ut for bortelaget.

Armando Sadikus 3-0-mål kvarteret før slutt fjernet all tvil.

Dermed er Albania klare for sitt aller første store mesterskap, mens Danmark må gjennom et playoff for å nå EM for annen gang på rad.

I den andre kampen i gruppa vant allerede EM-klare Portugal 2-1 borte mot Serbia, til tross for at kaptein Cristiano Ronaldo ble hvilt.

Nani og João Moutinho scoret portugiserens mål, mens Zoran Tosic fant nettet for hjemmelaget.

Serbia fikk Aleksandar Kolarov og Nemanja Matic utvist i løpet av to minutter mot slutten av kampen.

Romania til sluttspill

Romania sikret seg billett til EM da Færøyene ble slått 3-0 søndag. Nord-Irland ble gruppevinner etter 1-1 mot Finland.

Romania fikk det enkelt borte mot Færøyene i EM-kvalifiseringsgruppe F, samtidig som Ungarn sviktet borte mot Hellas og tapte 4-3 etter to baklengs mot slutten.

Ungarerne må nå belage seg på omspill, mens Romania kan feire EM-plass.

Constantin Budescu (2) og Alexandru Maxim scoret målene for Romania.

Nord-Irland var allerede klare for EM neste år, og med 1-1 borte mot Finland vant de også gruppa.

Craig Cathcart ga nordirene ledelsen etter halvtimen, men tre minutter før slutt utlignet Paulus Arajuuri. Det hadde uansett ingen betydning for Nord-Irland, som er klar for sitt første mesterskap siden VM i 1986.

Ikke beste treerlag

Norges håp om plass i neste års EM hviler på å bli blant de to beste i gruppa eller omspill.

Den lille sjansen for å bli beste treer i EM-kvalifiseringen, hvilket ville gitt direktebillett til sluttspillet i Frankrike, brast da Færøyene tapte for Romania søndag.

Rumenerne ble klare for EM med sin 3-0-seier, mens Ungarn fortsatt har håp om avansement som beste treer. Ungarerne har 15 poeng på treertabellen ettersom de bare fikk ett poeng mot tabelljumbo Hellas i gruppe F. I EM-kvalifiseringsgruppene med seks lag strykes resultatene mot det svakeste lag før treertabellen settes opp.

Slovakia og Ukraina kan passere Ungarn på treertabellen dersom de ikke kommer seg direkte til EM. Begge avslutter sin kvalifisering mandag.

Beste treer kan også Tyrkia bli, dersom det blir seier mot EM-klare Island tirsdag, samtidig som at Kasakhstan slår Latvia på bortebane. (©NTB)

EM-kvalifisering fotball menn søndag, gr. I, 10. og siste kampdag:

Armenia – Albania 0-3 (0-2)

Mål: 0-1 Kamo Hovhannisjan (selvmål 9), 0-2 Berat Djimsiti (24), 0-3 Armandou Sadiku (76). Spilt i Jerevan.

Serbia – Portugal 1-2 (0-1)

Mål: 0-1 Nani (5), 1-1 Zoran Tosic (65), 1-2 João Moutinho (78).

Rødt kort: Aleksandar Kolarov (80), Nemanja Matic (81), Serbia. Spilt i Beograd.

Gruppe F, 10. og siste kampdag:

Finland – Nord-Irland 1-1 (0-1)

Mål: 0-1 Craig Cathcart (31), 1-1 Paulus Arajuuri (87). Spilt i Helsingfors.

Færøyene – Romania 0-3 (0-2)

Mål: 0-1 Constantin Budescu (4), 0-2 Budescu (45), 0-3 Alexandru Maxim (83). Spilt i Torshavn.

Hellas – Ungarn 4-3 (1-1)

Mål: 1-0 Konstantinos Stafylidis (5), 1-1 Gergo Lovrencsics (26), 1-2 Krisztian Nemeth (54), 2-2 Panagiotis Tachitsidis (57), 2-3 Nemeth (75), 3-3 Konstantinos Mitroglou (79), 4-3 Panagiotis Kone (86).