Ajax senket Solbakkens Europadrøm

(Ajax - FC København 2-0, sammenlagt 3-2). FCK var ett mål fra å få ekstraomganger, men det var Ajax som burde vunnet større i europaligaen torsdag kveld.

Bilde 1 av 2

Av Anders Møllersen

Ajax tok seg videre til kvartfinalen i europaligaen på bekostning av Ståle Solbakkens FC København med 2-0-seier torsdag. Nederlenderne vant 3-2 sammenlagt.

– Det har vært en historisk bra sesong i Europa. Det har jeg kunnet smile av, men vi ville gjerne gå videre. Det er stort og flott at vi skrev historie. Det har vært en gulrot for klubben hele vinteren, det at vi skulle spille i Europa, sa FCKs William Kvist til dansk Kanal 6.

Solbakken og FCK hadde et godt utgangspunkt med 2-1 før returmøtet på Amsterdam Arena, men måtte ut og jakte scoring allerede etter 23 minutter da den innleide Chelsea-spilleren Bertrand Traoré headet inn 1-0.

På grunn av Ajax' bortemål i Parken trengte Solbakkens menn scoring, men i første omgangs siste spilleminutt ble alt mye vanskeligere da Kasper Dolberg fikk sjansen fra straffemerket etter å selv ha blitt felt.

Den danske unggutten scoret Ajax' eneste mål i København, og han var sikker fra 11 meter.

Solbakken og co. trengte kun ett mål for å få ekstraomganger, men det var Ajax som gjentatte ganger var nærmest ny scoring. Etter 74 minutter var ikke Dolberg langt unna å bli tomålsscorer, men stolpen reddet FCK.

Ny exit

Solbakken flyttet fram mannskapet sitt og tok sjanser på slutten, men det holdt ikke. Ajax tok seg videre med 3-2 sammenlagt, og europaliga-eventyret sluttet slik det har gjort så mange ganger før for danskene. FCK har aldri vært i en kvartfinale tidligere, og klarte ikke ta seg videre fra åttedelsfinale denne sesongen heller.

- Vi fikk det første baklengsmålet på et uheldig tidspunkt og vi gir bort et straffespark rett før pause. Alle vet hvordan det virker, sa en skuffet Ståle Solbakken til Eurosport etter kampen.

Roma hadde en solid jobb foran seg etter å ha tapt 2-4 mot Lyon på bortebane, og fikk det enda tøffere da Mouctar Diakhaby stanget franskmennene i ledelsen etter 16 minutter på Stadio Olimpico.

Schalke videre på bortemål

Kevin Strootman utlignet imidlertid bare sekunder senere, men opphentingen ble for vanskelig. Et selvmål av Lucas Tousart ga Roma 2-1-seier i returmøtet, men sammenlagt vant Lyon 5-4.

I det heltyske møtet mellom Borussia Mönchengladbach og Schalke tok sistnevnte seg videre etter at lagene spilte 2-2 torsdag. Det endte 3-3 sammenlagt, men Schalke gikk videre på antall scorede bortemål.

Anderlecht er også videre til kvartfinalen etter 1-0-seieren mot APOEL. Sammenlagt vant belgierne 2-0. (NTB)

Europaligaen fotball menn torsdag, åttedelsfinaler 2. kamp:

Ajax (Nederland) – FC København (Danmark) 2-0 (2-0), sammenlagt 3-2

Mål: 1-0 Bertrand Traoré (23), 2-0 Kasper Dolberg (str. 45).

52.270 tilskuere.

Tom Høgli og Julian Kristoffersen var ubenyttede reserver for FC København.

Anderlecht (Belgia) – APOEL Nikosia (Kypros) 1-0 (0-0), sammenlagt 2-0

Mål: 1-0 Frank Acheampong (65).

19.327 tilskuere.

Besiktas (Tyrkia) – Olympiakos (Hellas) 4-1 (2-1), sammenlagt 5-2

Mål: 1-0 Vincent Aboubakar (10), 2-0 Ryan Babel (22), 2-1 Tarik Elyounoussi (31), 3-1 Babel (75), 4-1 Cenk Tosun (84).

25.515 tilskuere.

Rødt kort: Vincent Aboubakar (39), Besiktas.

Tarik Elyounoussi spilte hele kampen for Olympiakos.

Borussia Mönchengladbach (Tyskland) – Schalke (Tyskland) 2-2 (2-0), sammenlagt 3-3

Mål: 1-0 Andreas Christensen (26), 2-0 Mahmoud Dahoud (45), 2-1 Leon Goretzka (54), 2-2 Nabil Bentaleb (str. 68).

46.283 tilskuere.

Genk (Belgia) – Gent (Belgia) 1-1 (1-0), sammenlagt 6-3

Mål: 1-0 Timothy Castagne (20), 1-1 Louis Verstraete (84).

Sander Berge spilte hele kampen for Genk.

Krasnodar (Russland) – Celta (Spania) 0-2 (0-0), sammenlagt 1-4

Mål: 0-1 Hugo Mallo (52), 0-2 Iago Aspas (80).

33.318 tilskuere.

Manchester United (England) – Rostov (Russland) 1-0 (0-0), sammenlagt 2-1

Mål: 1-0 Juan Mata (70).

Roma (Italia) – Lyon (Frankrike) 2-1 (1-1), sammenlagt 4-5

Mål: 0-1 Mouctar Diakhaby (16), 1-1 Kevin Strootman (17), 2-1 Lucas Tousart (selvmål 60).