Daniel Fredheim Holm (t.v.) gratuleres av Vidar Örn Kjartansson, Ghayas Zahid og Rasmus Lindkvist. VIF viste en nådeløs effektivitet i går. FOTO: NTB SCANPIX

Agentjakt før VM

SPISS: Fotballagentene var tallrike på 
Ullevaal i går. Vidar Örn Kjartansson har ikke noe VM å vise seg fram i.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Om to dager starter VM i Brasil og fotballens salgsapparat er rettet inn mot ukjente navn som slår til i VM. Vidar Örn Kjartanssons Island tapte playoff for Kroatia fjor høst. Og Kroatia spiller altså åpningskampen. Det kunne vært Island og Kjartansson.

Men tretten scoringer på tolv kamper i norsk eliteserie legges også merke til.

Da Island kjempet om VM-plass i fjor høst var ikke Kjartansson landslagsspiller.

Det er han nå. Og ettertraktet internasjonalt.

- Morsomt med stor interesse, men jeg kan ikke tenke på hvem som sitter på tribunen til enhver tid. Jeg konsentrerer meg bare om jobben her i Vålerenga, sier Kjartansson til Dagsavisen etter å ha levert to scoringer og en målgivende i en omgang som var en oppvisning i fotballens effektivitet.

Han har allerede nådd målet sitt om antall mål i årets liga: Tosifret.

Men han vil ikke nøye seg med det.

- Vi har et lag som skaper sjanser fra begge kanter og vi er uforutsigbare. Derfor ligger vi der vi gjør, sier Kjartansson.

 

Lett og vanskelig

Scoringene hans så som vanlig veldig enkle ut. Og det er typisk en målscorer:

1-0: Han forfølger et langt oppspill bakfra, Aalesundstopper Oddbjørn Lie snubler og Kjartansson kommer alene med keeper Sten Grytebust. Som vanlig avslutter han de tidelene tidligere enn det keeper er forberedt på.

2-0: Flott innlegg fra Christian Grindheim. Kjartansson har trukket seg fri mellom stopperne og header rett i mål.

Og bekrefter at han er ligaens beste allroundspiss som må passes på i alle situasjoner. Det gjorde ikke Aalesund.

 

Dagens høydepunkt

Han avsluttet ikke med det. Fem minutter før pause kom kampens vakreste angrep. Og denne gangen scoret ikke Kjartansson. Men han var nest sist på ballen. Et flott overlegg fra Ruben Kristiansen headet Kjartansson ned til Daniel Fredheim Holm som kom bakfra og styrte ballen opp i nettaket.

Det fikk VIF-trener Kjetil Rekdal til å juble mer enn Kjartanssons scoringer til sammen. For det betyr mye at også Daniel Fredheim Holm kommer på scoringslista etter en tung vårsesong.

- En flott scoring etter en veldig bra angrep, sier Kjetil Rekdal, som paradoksalt nok var passe forbannet selv etter en omgang de ledet med tre mål. For bak målene så han et spill som ikke sprudlet. Vålerenga fikk tre målsjanser og scoret på alle.

- Dette viser hvor rar fotballen kan være, sier Aalesund-trener Jan Jönsson som igjen måtte se at hans lags sjanser ikke førte til noen ting.

For han har ingen Kjartansson.

Hvis islendingen fortsetter slik blir han den første toppscoreren i Norge med Våleerngadrakt siden Jørn Andersen slo alle i 1985. Han gikk til Bundesliga og ble toppscorer der også.

Som eneste nordmann i historien.

Sterke hjemme

Vålerenga går inn i VM-pausen ubeseiret hjemme og med 15-4 i målforskjell. De har scoret i 19 hjemmekamper på rad. Det er på tide at Ullevaal snart fylles. Neste motstander på Ullevaal er Rosenborg, men det skjer ikke før samme dag som VM-finalen (!) spilles 13. juli. Vorspielet skal skje på Ullevaal.

Er Kjartansson fortsatt i landet?

reidar.sollie@dagsavisen.no