Annonse
Slik ble Åge Hareide feiret i Dublin tirsdag kveld.

Åge, vår mann i fotball-VM

(Irland - Danmark 1-5, sammenlagt 1-5). Åge Hareides ansikt er som en fotballkamp i kortversjon. Det viser sinne, tristhet, galskap og glede. Denne kvelden endte det i et glis som gikk globusen rundt. Island, Sverige og Danmark er i fotball-VM. Og Åge Hareide. Endelig.

Annonse
Sport

KOMMENTAR

En av Åge Hareides mange gode venner heter Martin O´Neill, trener for Irland. Sannsynligvis følte han med ham utover denne tirsdagskvelden. Danmark gikk fra 0-1 til 5-1 i Dublin i det som må ha vært Christian Eriksens og Åge Hareides mest minneverdige landskamp noensinne. Island, Sverige og Danmark spiller fotball-VM. Norge blir hjemme. Men vi har Åge Hareide der. Ingen er sintere, ingen er blidere. I ett minutt. Hele tida.

Han var seriemester i Danmark, Sverige og Norge som klubbtrener da han valgte å hoppe av bransjen. Han er jo egentlig bankmann. Men da Malmø FF ringte kunne han ikke si nei. Og da det danske fotballforbundet ringte kunne han i hvert fall ikke si nei. Ved å overta etter legenden Morten Olsen kunne han jobbe mot det som han aldri fikk til med Norge. Å komme til et internasjonalet sluttspill. Nå er han der. Og det danske forbundet er kanskje 100 millioner kroner rikere. 

Vi husker det sørgelige ansiktet hans da han trakk seg som norsk landslagssjef i desember 2008. Året da Norge ikke vant en eneste landskamp. Nå har han et år uten nederlag. Åge Hareides kroppsspråk og ansikt er like innholdsrikt som en fotballkamp. Fra dype bekymringsrynker til et smil som går globusen rundt. En herlig trenertype som gir av seg sjøl. Danskene var skeptiske da han kom. En trener fra Norge? Nå omfavner de ham. Og tusener av dansker fikk definert ferien sin sommeren 2018. I Russland.

Hva han har gjort med Danmark? Han har innført en mindre ballbesittende stil, stikk istrid med danskenes kultur. Men først og fremst har han løst problemet Christian Eriksen. Før Hareide kom spilte han knapt en god landskamp. Han kunne brijere i Tottenham, men ikke for Danmark. Hvem sendte Danmark til VM? Christian Eriksen selvfølgelig. Og som en skjebnens ironi fikk Nicklas Bendtner satt inn det siste målet på straffespark. Hareide har hentet inn Bendtner også etter at dansker flest hadde avskrevet ham. 

Åge Hareide sluttet som trener. Han trakk seg helt ut. Men hva tenkte han innerst inne? Det han kjente på er at han er en genuin fotballtrener. Han klarte ikke å holde seg unna. Det er mange som takker ham for det akkurat nå. Da de legendariske danske drenge gikk til VM i Mexico i 1986 hadde de Norge i kvalifiseringen. På Ullevaal møtte de den norske midtstopperen Åge Hareide. Tilbakespillet hans snudde kampen. Norge tapte 1-5. Akkurat som Irland denne kvelden. Den store forskjellen var at denne gangen var det Åge som gikk til VM.

For første gang er tre nordiske land i et VM-sluttspill. I starten av desember kommer puljeoppsettet. Åge Hareide vil sitte i salen. Og smile. Og være bekymret. Ett minutt om gangen.

KAMPFAKTA

Irland – Danmark 1-5 (1-2), sammenlagt 1-5

Mål: 1-0 Shane Duffy (6), 1-1 Cyrus Christie (selvmål 29), 1-2 Christian Eriksen (32), 1-3 Eriksen (63), 1-4 Eriksen (74), 1-5 Nicklas Bendtner (str. 90)

 

Annonse