Sport

Advarer mot talentdyrking

VARSKU: Søndag åpenbarte et nytt, ungt talent seg på Marienlyst. Strømsgodsets 15-årige Martin Ødegaard ble den store snakkisen. RBKs Per Joar Hansen advarer.

TRONDHEIM (Dagsavisen): Sjelden har vi sett at så mange talenter løftes fram som i denne sesongen. Rosenborg-trener Per Joar Hansen sender ut en kraftig advarsel til Fotball-Norge. Han mener talentet kan forsvinne i trygghetsfølelse og ansvarspulverisering.

De er blitt løftet fram, unge talenter som Sander Svendsen (Molde), Herman Stengel (Vålerenga), Ivan Näsberg (Vålerenga), Morten Konradsen (Bodø/Glimt), Håkon Lorentzen (Brann), Iver Fossum (Strømsgodset), Kristoffer Ajer (Lillestrøm), Vegard Bergan (Odd), Kasper Skaanes (Brann), Erik Hestad (Molde), Bjørn Inge Utvik (Sogndal), Alexander Sørloth (Rosenborg), Zymer Bytygi (Sandnes Ulf), Patrick Berg (Bodø/Glimt) og Anders Trondsen (Stabæk). Og søndag dukket 15 år gamle Martin Ødegaard opp på Marienlyst.

Per Joar Hansen frykter at mange av disse talentene kan bli skuslet bort på grunn av omgivelsene rundt dem. Gjennom Dagsavisen sender han nå ut en brannfakkel.

Pulverisering

- 15-16-åringer blir løftet fram som store talenter. Så får de en egen agent, en rådgiver, de har treneren i klubben sin, de har spillerutvikleren og så får de treneren på det aldersbestemte landslaget. Plutselig er det sju-åtte personer rundt denne spilleren. Og det er her jeg roper et obs, sier Per Joar Hansen.

- For hvem har ansvaret? Dette kan føre til en ansvarspulverisering, følger han opp med, for han er redd for at dette skjer med det unge talentet.

- Det blir færre og færre unge spillere som greier å løse problemer sjøl. Det er så mange rundt dem som skal løse problemene for dem. De greier ikke lenger å administrere sitt eget fotballiv.

For trygt

Per Joar Hansen mener at mange unge spillere ikke blir ansvarliggjort for egen utvikling.

- De må lære seg til å løse problemene sjøl. Løse det å bli valgt bort fra første-elleveren. Løse det å måtte sitte på benken. Løse motgangen. Jeg opplever at vi nå har fått en generasjon av spillere som er så utålmodige. Hvis de ikke får starte, orker de ikke å være i klubben sin over tid. Dette er problemer jeg kan oppleve som trener som ikke var der før, sier han.

- Vi kan se det på sosiale medier hvordan unge spillere omtaler seg sjøl i tredjeperson. Det er dette vi nå må få en motvekt mot. Spillere som får en kontrakt med Rosenborg må skjønne at det er nå det begynner. Det er nå jobben skal gjøres. De spillerne som kommer lengst er de som kan administrere seg sjøl uten alle rådgiverne. Før reiste unge ut som førstereis til Rio da de var 16 år. Nå tør vi nesten ikke sende dem med buss til Alvdal.

Et eksempel

Han trekker fram Odds Frode Johnsen, også tidligere Rosenborg-spiller, som et strålende eksempel.

- Jeg tror ikke han debuterte i eliteserien før han var 23 år gammel. Han ble sittende på benken, men han var tålmodig. I fjor ble han toppscorer rundt 40 år gammel, sier han om en spiller som burde være et forbilde for alle disse talentene.

- Jeg synes at alle spillerne som dro ut og ble profesjonelle på 90-tallet var mye tøffere mentalt. De var tøffere i hodet. Det var det som løftet dem fram. Unge spillere må hver dag spørre seg sjøl: Hva har jeg gjort i dag for å bli en bedre fotballspiller?

Per Joar Hansen mener at mange unge spillere får en falsk trygghetsfølelse i Norge, og at det får de merke når de kommer til utenlandske klubber.

- Da opplever de plutselig at de må «krige» for å få en plass på laget, og de må «krige» med spillere som kommer fra fattige kår i fattige land, og som ser fotballen som en mulighet til å komme seg ut av fattigdommen. Hvem har da den største «driven», spør han.

Per Joar Hansen mener også at trenere for unge spillere må få en høyere status.

- Vi må få bedre trenere på aldersbestemte lag, og det må skje gjennom å gi høyere status og høyere lønn. Her må det gjøres et løft, sier han og trekker fram Tyskland, Nederland, Belgia og Portugal som eksempler å følge.

Strømsgodset-trener Ronny Deila deler måten Per Joar Hansen tenker på. Derfor ser han det som Strømsgodsets største utfordring å videreutvikle en spiller som Martin Ødegaard. Da er han kanskje i trygge hender?

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen