Sport

Adekugbe: – Tilliten fra trenerne løftet meg

Sam Adekugbe er spilleren med størst framgang i VIF i år. Det ga også fast landslagsplass.

VALLE (Dagsavisen): Den smilende kanadieren har stort sett startet alle VIF-kampene ved å gå rett i angrep fra sin venstre backplass. Han la opp til årets første VIF-scoring.

Gir oss energi

– Måten han spiller på gir oss energi, sier Ronny Deila til Dagsavisen.

24-åringen sier tilliten fra trenerne og et år i Oslo har løftet ham.

– Det tok litt tid å vende seg til det norske spillet og livet i Oslo, men nå er alt på plass, sier Sam Adekugbe til Dagsavisen etter fredagens trening der han igjen var en virvelvind.

Les også: VIF-talent til 1. divisjon (DA+)

Fra start for Canada

Eneste nedtur var at han bommet på straffesparket sitt da internkampen endte 0-0. Men laget hans vant....

Spilleren som opprinnelig kunne velge mellom tre statsborgerskap (England, Nigeria, Canada) fikk sitt kanadiske pass for seks år siden og i forrige uke var han i startelleveren til Canada da de slo fransk Guiana 4-1 i kvalifiseringen til CONCACAF-sluttspillet i 2020.

Ti år gammel

– Kampen gikk til og med hjemme i Vancouver, så da fikk jeg besøkt familien også, sier Sam, som flyttet fra London (der han er født) til den kanadiske OL-byen da han var ti år gammel.

Han kom til VIF fra IFK Göteborg i januar i fjor og har en treårs-kontrakt med VIF. Debuten i Eliteserien kom mot Kristiansund i mars i fjor, på samme bane Vålerenga spiller søndag kveld.

Les også: VIF sparer penger. Det ser vi til uka (DA+)

Tenker offensivt

– Ja, jeg er full av offensive fibre, sier Adekugbe som vil være en moderne back som vil operere på hele venstresida. Løpene og innleggene hans er blitt viktige for VIF.

– Mot Mjøndalen spilte han med jet leg, derfor ble han sliten på slutten, sier Ronny Deila, som vil ha raske innlegg fra begge kanter. Det får han.

– Ja, jeg liker å angripe og skape åpninger, men jeg må fordele kreftene litt, sier Adekugbe, som har fått seg en liten leilighet på Grünerløkka der han stortrives.

– Det er så mange fine kafeer der jeg kan sitte og lese, sier han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Spennende landslag

John Herdman har tatt over det kanadiske landslaget etter å ha trent kvinnelandslaget tidligere.

I den siste 4-1 seieren var det fem spillere på laget som spiller i Europa foruten Adeugbe. Keeper Milan Borjan fra Røde Stjerne, Cyle Larin og Atiba Hutchinson fra Besiktas, Jonathan David fra Gent og spissen Junior Hoilett fra Cardiff.

Midtstopperne kommer fra Vancouver Whitecaps, klubben Adekugbe har spilt mest for etter at han spilte barnefotball i Calgary.

Åtte kamper uten tap

Men nå er fokuset på Vålerenga og en forsesong som har vært lovende.

Vålerenga har ikke tapt på åtte kamper, det siste kom i treningskamp mot Dynamo Kiev i Marbella i februar.

– Vi får til mye offensivt og har det gøy på banen. Det må vi fortsette med uansett hvem vi møter, avslutter Sam Adekugbe.

PS. På fredagens trening ble det mange innlegg og avslutninger, men ingen mål. Derfor beordret trener Ronny Deila til straffesparkkonkurranse for å kåre en vinner.

Mer fra Dagsavisen