Sport

80 års VIF-kultur

KOMMENTAR: Terje «Henger’n» Hellerud har betalt Vålerenga-kontingent i 73 år. I dag er han i Frankrike og feirer 80-årsdagen. «Spell til meg. Og løp som faen» var filosofien. 76 års VIF-erfaring skal man lytte til.

Terje «Henger’n» Hellerud rundet 80 denne uka (25. september). Akkurat nå er han savnet i sin daglige jobb i resepsjonen i 5. etasje på Intility arena.

For han lider med Vålerengas nedtur. Men er det noen som kan takle sånt er det klubbens største levende legende.

«Spell til meg. Og løp som faen», som han beskriver VIFs spillestil i hans tid i Arild Rønsens bok om «Henger’n, Bruno og Bonden», som kom i fjor.

Les også: Deila om sine helseproblemer: https://www.dagsavisen.no/sport/jeg-har-aldri-for-ledet-en-mer-serios-spillergruppe-1.1592295

Han var altså datidens Martin Ødegaard som kunne skape entusiasme for en genial pasning like mye som en scoring.

«Spellera bestemte», sa han til oss da han beskrev hvordan 60-tallets VIF-lag begeistret Oslos befolkning. Anton Ploderer var trener. – Han var best på å lage wienerbrød, er attesten fra «Henger’n».

Han gjør ett unntak. «Tuben» (Birger Sørensen) var en han lærte noe av. Ellers mener «Henger’n» at spillet fotball er på ville veier. Leken er borte, det fysiske har tatt over.

«Henger’n» var med på dugnad da Jordal amfi ble bygget til OL i 1952. Han har fulgt klubben fra Bislett til Ullevaal til Intility arena. «Se på detta», sa han til Dagsavisen da inntok sin nye pensjonist-arbeidsplass på Intility arena for tre år siden. Han syntes det var uvirkelig. Og fotballen er blitt uvirkelig.

«Henger’n» vil ha spillere som tar ansvar sjøl og han vil ha flere lokale gutter på Vålerengas A-lag. De må få sjansen til å leke seg gode. Da trenger de nesten ikke trenere. 4-5-1 eller 4-3-3 bryr han seg ikke om. «Spell og løp som faen».

76 års VIF-erfaring skal man lytte til. Kom deg hjem fra Frankrike, Terje! Men 80-års-feiringa fortjente du.

Mer fra Dagsavisen