Innenriks

75 mann på tokt for Norge

For første gang reiser fire seniorlandslag i fotball ut samtidig. 75 mann er innkalt til tidenes dugnad. Men gjør de Norge bedre?

Størst fokus blir det selvsagt på de 20 spillerne Egil «Drillo» Olsen samler på Lillestrøm i dag for å forberede fredagens VM-kamp mot Sveits i Bern. Men i skyggen av dette skal U21-landslaget ut i avgjørende kvalifiseringskamper mot Frankrike og neste U21-lag skal ut i dobbeltkamper mot Nederland. I tillegg kommer nyskapningen U23-landslaget som har kamp mot Estland.

- Dette er nok den største mønstringen av landslagsspillere vi har hatt. Det har gitt utfordringer rundt uttaket. Men jeg har førstevalget, sier Egil Olsen til Dagsavisen.

24 i utlandet

Analyserer man troppene, gir det et bilde av status i toppsjiktet i norsk fotball anno 2012. Serieleder Molde og bronseplasserte Strømsgodset leverer åtte spillere hver til disse landslagene, bare to kommer fra Rosenborg.

Norges beste fotballspillende menn kommer fra toppligaene i ti land: Norge, Sverige, Danmark, England, Skottland, Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike og Østerrike.

Men en fellesnevner er mantraet som har vært mye omtalt dette året: De færreste av dem er opplagte valg i en startellever i sine klubber.

- Spilletid er alltid viktig, men de fleste har en treningshverdag av høy kvalitet, sier Brede Hangeland, kapteinen på det som er det største slagskipet i norsk fotball.

Reserver eller ikke

Hva skal man velge, reserver på utenlandske lag eller spillere med fast spilletid i norske klubber?

Et beskrivende eksempel er Joshua King, som bare unntaksvis er med i troppen til Manchester United, men spiller mye på reservelaget. Er dette svakere enn eksempelvis Odd Grenland i norsk eliteserie?

- Neppe, svarte King selv, da vi spurte ham om dette ved forrige samling.

Gutten har aldri spilt på øverste nivå i Norge, men gjorde gode innhopp både mot Island og Slovenia.

Billettbytte

For toppfotballsjef Nils Johan Semb blir det en historisk landslagsuke. Og det blir spennende for ham å summere opp resultatene om en uke. Da vet vi om Drillos menn fortsatt er med i kampen om en VM-plass til Brasil og om det lovende U-landslaget har klart å slå seg fram til et sjeldent EM-sluttspill.

- En fascinerende samling fotballspillere. Her ser vi hva Norge har å velge blant nå, sa Semb da troppene ble presentert.

Med så mange spillere innkalt blir det alltid endringer, og i går ble det mange billettbytter da spillere skiftet plass internt i troppene. Da Moa Abdellaoue meldte forfall til A-landslaget, ble Valon Berisha hentet opp fra U-landslaget. Men U21-laget er prioritert foran U23-laget, dermed ble to mann overført derfra til de avgjørende playoffkampene mot Frankrike.

- A-landslaget har førsteprioritet, slik må det være, sier U21-trener Per Joar Hansen, som mener bredden på norsk landslagsnivå er stor.

- Utfordringen er å sette sammen lag som fungerer. Dette vil alltid svinge, sier han.

Det «nye» U-21-landslaget skal først i aksjon, mot Nederland torsdag.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen