Fotball

39 år uten hjemmetap

SEMIFINALE: Brasil mot Tyskland. Vonde minner dukker opp. Svekket lag. Det er frykt i Brasil. Frykt for at deres første hjemmetap på 39 år kommer i kveld.

RIO DE JANEIRO (Dags­avisen): Neymar har dratt hjem til familien sin i Santos, et stykke sør for Rio de Janeiro. Han er ute i seks uker etter at Juan Zuniga angrep han bakfra og brakk noe i ryggen hans. Nå mener den brasilianske landslagsledelsen at Neymar har det bedre hjemme enn blant troppen her i Rio.

- Men min drøm er ikke over selv om jeg er ute, sier Neymar selv.

Avhengig av Neymar

Mens de europeiske lagene som er igjen, Tyskland og Nederland, ikke er avhengig av enkeltspillere, av stjernene, er nettopp søramerikanske Brasil og Argentina det i mye større grad. Neymar for Brasil. Messi for Argentina

I en undersøkelse for avisen O GLOBO sier hele 76 prosent av brasilianerne at en Brasil-suksess er avhengig av en Neymar på banen. Men der er han ikke lenger etter å ha spilt 27 kamper under trener Scolari.

Men også Thiago Silva, kapteinen, er suspendert fra Tyskland-kampen. Nå har det brasilianske fotballforbundet arbeidet energisk for å få hans siste gule kort annullert. Samtidig har de jobbet for at mannen som satte Neymar ut av videre VM-spill, Juan Camilo Zuniga, hardt straffet.

Uten Neymar og Thiago Silva ser brasilianerne for seg et skremmescenario som de opplevde sist de arrangerte VM - i 1950. Da sto Maracanã, der finalen skal spilles nå, nettopp ferdig med en kapasitet for 200.000 tilskuere (til dette mesterskapet har den blitt revet for så å ha blitt bygd opp igjen). Den gang ble finalerunden arrangert som seriespill. Fire lag var igjen til det spillet - Brasil, Uruguay, Spania og Sverige.

Hyllet før kampen

Alt de skyhøye favorittene Brasil, med stjernespilleren Zizinho i kanonform, trengte i den siste kampen, var uavgjort.

Og allerede før det endelige finaleoppgjøret mot Uruguay, ble de hyllet som verdensmestere.

«Her er verdensmesterne», sto det på forsiden av avisen O Mundo ledsaget av et lagbilde.

Slik er det ikke i dag. Nå har det vært stram kritikk av det brasilianske laget og dets mangel på ledertyper. Og i kapteinenes fravær er det nå David Luiz som heises fram. Praktfrisparket hans mot Colombia har skapt ny optimisme.

Men samtidig minner man om Brasils fantastiske hjemmestatistikk som man frykter nå ryker.

Laget har ikke tapt en obligatorisk kamp på brasiliansk jord siden de tapte 1-3 for Peru i semifinalen i Copa America i 1975.

- Vi kjenner historien. Vi vet hva dette handler om. Men vi spilte vår beste kamp i kvartfinalen. Og laget handler ikke bare om Neymar, sa David Luiz etter at semifinaleplassen var sikret.

Brasils siste tap i privatkamp hjemme kom i 2002 mot Paraguay, paradoksalt nok i en såkalt jubelkamp etter at VM-tittelen i 2002 var sikret.

Skulle Brasil ryke ut for Tyskland i kveld er ikke hovedfokus på et svekket brasiliansk lag.:

Syndebukken er ikke en brasilianer. Han er fra Colombia og heter Juan Comilo Zuniga.

Spilleren som felte Neymar. Og fikk ikke engang gult kort for forseelsen.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen