Her er Diego Maradona framme ved siste touch i sitt historiske raid i Mexico City 22. juni 1986.Også keeper Peter Shilton må melde pass.

30-årsdagen for tidenes fotballkamp

Fotball-EM får ha oss unnskyldt. I dag er det bursdagen for tidenes fotballkamp. Først en juksescoring. Så ekte magi. Og vi som var der skjønte knapt hva vi så.

På tribunene på gedigne Azteca stadion hadde vi ikke summet oss ennå. Hadde Diego Maradona scoret med hånda? Ryktene gikk. Det var ingen storskjerm å se reprisene på. Slikt drev man ikke med 22. juni 1986. Men det var jo rart at mannen som var 20 centimeter kortere enn Peter Shilton skulle hoppe høyere med hodet enn armen til Shilton. Det var over 30 varmegrader, det var disig og døsent nesten oppunder taket der vi satt sammen med 114.579(!) andre en tidlig ettermiddag. Vi var i annen omgang i det som vi ikke da visste skulle bli tidenes mest omtalte fotballkamp.

Det var fire minutter siden Diego Maradona hadde stått ved cornerflagget og jublet til sine egne fans. Jukset skjulte han godt. Men det skjedde noe mer. Kanskje det var for å få oss til å glemme det omstridte målet. Midt over Azteca stadion hang det en diger høyttalerkonstruksjon som skapte en stjerneformet skygge på gressmatta. Omtrent der befant Maradona seg da han startet neste støt mot England. Et ti sekunders langt raid som i forbindelse med VM i 2002 ble kåret til århundrets mål.

Han tok en vending og så passerte han den ene briten etter den andre, ikke i veldig stor fart, men ballen var tilsynelatende limt til foten og ingen av de hvitkledde med lyseblå bukser satte inn noen takling. Peter Beardlsley, Peter Reid, Terry Butcher og Terry Fenwick så ut som de bare jogget ved siden av. Hvorfor taklet de ikke? Der og da virket epiosden evigvarende, langt mer enn ti sekunder. Jeg tror forfatterduoen Michelet/Solstad satt der, Bergens Tidendes utsendte Davy Wathne også. Var kollega i Arbeiderbladet Morten Pedersen der også?  Og Arne Scheie formidlet det hele til NRK-seerne (det var bare NRK-seere da).

Det handlet om Falklandskrigen og Maggie Thatcher, det var demonstrasjoner utenfor foran kampen, men denne dagen overskygget en fotballprestasjon alt sammen. Etterpå var det bare kaos. I varmen og vrimmelen handlet det om å finne en plass i et presserom som var altfor lite. Maradona var en ung og uskyldig gutt. Han leverte korte svar. Men klarte ikke å skjule gleden over å ha slått England.

Kampen er omtalt i flere bøker og biografier. Den vokser og vokser. Nye detaljer letes fram og hovedpersonen selv nyter oppmerksomheten denne kampen får.  Hvem leverte målgivende? Svar: Hector Enrique. Hvem var dommer? Tunisieren Ali Bin Nasser. Han fikk ikke dømme flere VM-kamper. I fjor fikk han besøk av Diego Maradona som hadde med en signert trøye til ham. «Du er min evige venn», sa han. Det er til å forstå.

KAMPFAKTA

Argentina - England 2-1 (0-0)

Fotball-VM 1986, kvartfinale. Azteca stadion, Mexico City: 114.580 tilsk.
Mål: 1-0 Diego Maradona (51), 2-0 Maradona (55), 2-1 Gary Lineker (81).
Dommer: Ali bin Nasser, Tunisia.
Argentina: 18 Pumpido, 5 Brown, 9 Cuciuffo, 19 Ruggeri, 2 Batista, 7 Burruchaga, 10 Maradona, 12 Enrique, 14 Giusti, 16 Olarticoechea, 11 Valdano. Innbytter: 20 Tapia (75m.)
England: 1 Shilton, 2 Stevens, 3 Sansom, 14 Fenwick, 6 Butcher, 4 Hoddle, 16 Reid, 17 Steven, 18 Hodge, 10 Lineker, 20 Beardsley. Innbyttere: 11 Waddle (69m.), 9 Barnes (74m.)

Kuriositeter:

Maradona beklaget aldri handsen

1-0 målet er bare omtalt som «Hand of God». Diego Maradona har aldri innrømmet handsen, men har sagt at Gud påvirket ham til å gjøre det. Da han løp ut til cornerflagget for å juble var noen av lagkameratene nølende. Maradona sa til dem: «Kom og juble med meg ellers godkjenner ikke dommeren målet», har han sagt ifølge forfatteren Mark Bechtelt i boka «The right way to cheat». Maradona har også omtalt juksemålet som det han liker best av de to målene: «Det var som å stjele lommeboken deres», skriver han i sin selvbiografi.

Lineker scoret for England

Gary Lineker reduserte for England snaut ti minutter før slutt, scoret sitt sjette mål i turneringen og ble dermed toppscorer i mesterskapet. Men scoringen kom helt i skyggen av de to første til Maradona. England presset på for utligning, men Argentina var nærmest scoring igjen da de etter en kontring fikk et stolpetreff. Steve Hodge byttet trøye med Maradona etter kampen og har siden gitt trøya til det engelske fotballmuseet.

Høflige engelskmenn

Diego Maradona har forklart raidet sitt om det andre målet slik: «Jeg skulle egentlig sende ballen videre til Jorge Valdano, men jeg fant aldri åpningen, derfor måtte jeg bare fortsette, og jeg kunne neppe fått det til mot noen andre enn England. Da ville jeg blitt taklet i senk. Engelskmennene var så høflige og lot meg løpe», har han sagt. Maradona fullførte VM ved å bli verdensmester etter å ha slått Belgia i semifinalen og Vest-Tysland (som det da het) i finalen. Også de kampene på Azteca stadion for over 100.000 tilskuere. Diego Maradona var Argentinas kaptein.