30 år gammel norsk maratonrekord slått

Geir Kvernmo hadde den norske maratonrekorden fra 1987. Palmesøndag 2017 ble den omsider slått.

Av Bernt Harald Dysthe Brennevann

Sondre Nordstad Moen satte norsk rekord da han løp inn til tredjeplassen i Hannover maraton søndag. Han slo Geir Kvernmos rekord fra 1987 med ti sekunder.

26-åringen krysset målstreken i den tyske byen på tiden 2.10.07. Den gamle rekorden ble satt av Kvernmo under London maraton for 30 år siden.

Moen var 15 sekunder bak søndagens vinner, Allan Kiprono fra Kenya.

Tiden var godt under VM-kravet på 2.14.30. Moen blir etter alle solemerker å se under verdensmesterskapet i friidrett i London i august.

Vidar-løperen ble nummer 19 under fjorårets OL-maraton i Rio de Janeiro.

Ektepar vant

Paul Lonyangata løp inn til seier i den 41. utgaven av Paris maraton. Kenyaneren kunne også glede seg over kona Purity Rionoripos seier i kvinneklassen.

Søndagens triumf var Lonyangata hittil største i karrieren. Han krysset målstreken på tiden 2.06.10. Landsmannen og forhåndsfavoritten Stephen Chebogut ble slått med 46 sekunder.

Solomon Yego tok tredjeplassen og sørget for helkenyansk seierspall.

Mens den franske hovedstaden badet i sol søndag, skulle Paris maraton vise seg å bli rene familieidyllen. Rionoripo satte rekord med tiden 2.20.55 under kvinnenes løp.

Ekteparets seirer fikk fram smilene igjen i kenyansk friidrett. To døgn tidligere kom sjokkbeskjeden om at fjorårets OL-mester Jemima Sumgong hadde testet positivt for bruk av EPO.

32-åringen, som var den første kenyanske kvinnen til å vinne olympisk gull i maraton, avla den positive prøven utenfor konkurranse mens hun oppholdt seg i hjemlandet.

Sumgong er også regjerende vinner av London maraton. (NTB)