Sport

Brevig og servicemann suspendert etter VM-skandalen: – Jeg skulle stoppet det

Magnus Brevig suspenderes fra jobben som trener for det norske herrelandslaget i hopp. Han legger seg flat og beklager det som ble gjort.

Av NTB og Dag Høie

Også serviceteknikeren Adrian Livelten, som i likhet med Brevig var med på juksingen med hoppdressene i VM, er suspendert fra jobben.

Brevig møtte pressen utenfor Ullevaal stadion mandag ettermiddag. Det var hans første offentlig opptreden siden den norske hoppleiren erkjente å ha jukset under lørdagens renn i storbakken under VM i Granåsen.

– Det vi har gjort, er å manipulere eller modifisere hoppdressene på en sånn måte at det bryter regelverket. Det var en bevisst handling, og ergo er det juks, sa Brevig.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) ble gjort oppmerksom på at det kunne være noe ulovlig med de norske dressene etter at en video av Brevig og hans støtteapparat sirkulerte i sosiale medier.

Snikfilmingen avdekket at hoppdresser ble sydd om. Ifølge Brevig var også hans assistent Thomas Lobben i rommet, i tillegg til servicemannen Adrian Livelten. Brevig sier de tre sammen tok den skjebnesvangre avgjørelsen.

– Det var en felles beslutning, men jeg skulle absolutt stoppet det som hovedtrener, la han til.

– Vi angrer som hunder

Brevig sa videre at han angrer bittert på grepet som ble gjort og legger seg «paddeflat».

– Vi angrer som hunder, og jeg er forferdelig lei meg. Vi ble fartsblinde i VM-boblen og tråkket langt over grensen. Det beklager vi, svarte han på spørsmål fra NTB.

Han omtalte følelsen i kroppen som «konstant vond» og sa rett ut at han ikke har det bra.

– Jeg er forferdelig lei meg.

Brevig mener jukset var «skikkelig dumt gjort». Han står fast ved at de aldri har gjort noe lignende før lørdagens konkurranse. På spørsmål om hvorfor man begynte å tukle med dressene, svarte Brevig slik:

– For å være best mulig rustet og forberedt.

Les også: – Ville aldri hoppet om vi visste at dressen var manipulert

– Jeg vil ta en ny vurdering når granskingen er over

Medieseansen kom kort tid etter at Norges Skiforbund gikk ut med at Brevig og servicetekniker Adrian Livelten inntil videre er suspendert fra jobbene sine.

– Jeg har samtykket til suspensjonen. Det er klokt å gi det ro og tid til å få alle fakta på bordet. Samtidig tror jeg det gir laget en større ro resten av sesongen, sa Brevig.

Det har ikke vært aktuelt for treneren å trekke seg.

– Nei, jeg kommer til å stå i den suspensjonsperioden. Jeg vil ta en ny vurdering når granskingen er over.

Det var i fjor sommer at Brevig tok over som landslagstrener etter Alexander Stöckl.

Livelten: – En handling jeg vil angre på resten av livet

Senere mandag kom også servicetekniker Adrian Livelten med en uttalelse om VM-jukset. Han sier at det aldri skulle ha skjedd og han beklager til utøverne.

– Jeg vil beklage til Marius (Lindvik) og Johann (Forfang) for den situasjonen de helt uforskyldt havnet i. Jeg beklager også til sponsorer, hoppfamilien og det norske folk, sier Livelten i en pressemelding og fortsetter:

– Det vi gjorde med dressene, skulle aldri skjedd, og er en handling jeg vil angre på resten av livet. Vi har alltid gjort det vi kan for å optimalisere dressene innenfor regelverket, men juks er helt uakseptabelt.

Om Norges Skiforbunds suspensjon av ham, sier Livelten:

– Jeg har akseptert suspensjonen av mitt ansettelsesforhold og vil være åpen og ærlig om alt under granskingen fra NSF og FIS, sier Livelten.

Han ønsker ikke å uttale seg mer til mediene før de juridiske spørsmålene er avklart.

Jukset

Suspensjonene kommer altså etter at det norske laget ble tatt for å ha jukset med dresser under storbakkerennet i VM. Det har vært full krise i den norske hoppleiren siden Marius Lindvik og Johann Forfang ble diskvalifisert fra lørdagens renn i VM.

– Vi ser svært alvorlig på denne saken og oppfatter at utstyr bevisst har blitt manipulert i strid med FIS sitt regelverk for å oppnå en fordel i konkurransen. Derfor ønsker vi også FIS sin gransking velkommen, sier hoppkomiteens leder Stine Korsen.

Brevig og Livelten var mandag i et drøftelsesmøte. Det ble gjennomført av hoppsjef Jan-Erik Aalbu og konstituert generalsekretær Ola Keul.

Det er Keul som øverste administrative leder i Norges Skiforbund (NSF) som formelt har besluttet å suspendere Brevig og Livelten. Han har gjort det i samråd med Aalbu.

– Jeg støtter helt og fullt hoppkomiteens anmodning og har derfor besluttet å suspendere Brevig og Livelten med umiddelbar virkning i tråd med arbeidsmiljølovens bestemmelser, sier Keul.

Mer kartlegging

Livelten og Brevig har altså samtykket til suspensjonen. Det betyr at de inntil videre ikke vil være i arbeid for skiforbundet.

– Det ble i går varslet at saken vil få konsekvenser, noe den nå gjør. Samtidig skal vi ta vare på våre ansatte som når står midt i en krise, og vi forventer at det vises menneskelig hensyn, sier Keul.

Marius Lindvik hadde opprinnelig tatt sølv, mens Johann Forfang endte på femteplass. I etterkant ble dressene deres åpnet, og kontrollørene en ekstra og stivere tråd som var sydd inn under sømmen i en del av dressen. Dette er ikke lov i henhold til regelverket.

Søndag erkjente hoppsjef Jan-Erik Aalbu at Norge med vilje hadde forsøkt å omgå reglene. Samtidig hevdet han at han ikke kjente til manipuleringen før det ble avdekket i en kontroll.

– Vi vil fortsette å kartlegge nøyaktig hva som har skjedd – og hvem som var involvert – i manipulasjonen av hoppdressene forut for lørdagens konkurranse. Det er fortsatt flere ubesvarte spørsmål i denne saken. Det må vi komme fullt og helt til bunns i, sier Aalbu.

Les også: Hoppsponsor trekker seg etter VM-skandalen – flere sponsorer reagerer

– Føler meg sveket

Aalbu møtte også mediene senere mandag. Han ble da spurt om Brevig kan komme tilbake som landslagstrener.

– Det må jeg se på. Jeg føler meg sveket. Hadde jeg visst om disse tingene, hadde jeg stoppet det, sa Aalbu.

Han har tidligere uttalt at han som sportssjef har ansvaret for det som har skjedd. Aalbu har også sagt at han vurderer sin egen stilling, men hoppkomiteen uttrykte mandag full tillit til ham. De mener han bør fortsette som sportssjef til tross for norsk juks i herrenes storbakkerenn i VM.

Det kommer fram i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

– Hoppkomiteen har full tillit til Jan Erik Aalbu, og mener han er riktig mann til å fortsette med å gjenopprette tilliten og omdømmet til norsk hoppsport. Det er ingenting som indikerer at Aalbu verken har visst eller kunne ha visst hva (Magnus) Brevig og (Adrian) Livelten valgte å gjøre fredag, står det i uttalelsen.

Aalbu utelukker ikke at det kan komme flere suspensjoner, og han vurderer fortsatt sin egen stilling.

– Vi skal komme til bunns i den saken. Jeg tar dette ansvaret veldig hardt.

Les også: Tysk skitopp om norsk hoppjuks: – Målløs

To løp

Skiforbundet vil i egen regi innhente ytterligere fakta i saken. Dette skjer samtidig som Det internasjonale skiforbundet (FIS) gjør sin gransking. Først når dette arbeidet er gjennomført, skal NSF ta en endelig stilling til arbeidsforholdet til Brevig og Livelten.

Norges Skiforbund opplyser at det til nå er avklart at den suspenderte duoen fredag kveld valgte å sy inn en ekstra og stivere tråd i hoppdressene til Forfang og Lindvik. Dette ble først gjort i en dress som ikke skulle brukes for å teste teknikken.

Deretter ble samme metode gjort med konkurransedressene. I uttalelsen fra NSF står dette ikke er blitt gjort tidligere.

Les også: – Den største skandalen i historien til norsk idrett

Les også: Jacobsen om hoppreglene: – Kunne disket hele feltet

---

Tidslinje om den norske hoppskandalen

Dette er saken der det norske hopplandslaget ble tatt for juks under VM i Trondheim:

  • Fredag 7. mars: Norske ledere som syr hoppdresser, blir filmet på utøverhotellet i VM-byen Trondheim, dagen før storbakkerennet i Granåsen. Innholdet ble av flere omtalt som mistenkelig og skal være bakgrunnen for at det ble protestert mot før konkurransen. Trener Magnus Brevig er en av personene på videoen.
  • Lørdag 8. mars: Marius Lindvik og Johann Forfang hopper ned til henholdsvis sølv og femteplass, men blir i etterkant diskvalifisert etter at kontrollørene finner de ureglementerte sømmer etter å ha åpnet dressene. I etterkant avviste Brevig og hoppsjef Jan-Erik Aalbu at det var juks, men vedgikk regelbrudd.
  • Søndag 9. mars: Aalbu erkjenner på en pressekonferanse at Norge jukset ved bevisst å prøve å omgå reglene. Aalbu forklarte at støtteapparatet valgte å sy inn en forsterket tråd i dressene til Lindvik og Forfang med tro på at det ikke ville bli oppdaget av utstyrskontrolløren. Aalbu hevdet at han ikke kjente til jukset før det ble avdekket.
  • Idrettspresident Zaineb Al-Samarai og kulturminister Lubna Jaffery (Ap) sier begge at hendelsen er uakseptabel. Skipresident Tove Moe Dyrhaug sier at alle involverte må være ærlige.
  • Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) melder at man skal etterforske det norske laget. Generalsekretær Michel Vion vil ikke utelukke at Norge kan miste flere medaljer.
  • Mandag 10. mars: Advokat- og forsikringsselskapet Help sier umiddelbart opp sin sponsoravtale med hopplandslaget. Den hadde i utgangspunktet utløpsdato 1. mai. Andre sponsorer vurderer hva de skal gjøre.
  • Brevig og servicetekniker Adrian Livelten suspenderes med umiddelbar virkning i påvente av en gransking. Begge samtykket til avgjørelsen.
  • I et møte med pressen sier Brevig at han angrer på jukset og at han som hovedtrener ikke stoppet det. Han omtaler endringen av dressene som «en bevisst handling».

---

Kommentar: VM-skandalen: Han skulle selvsagt møtt mediene, ikke sittet i bilen (+)

Les også: FIS varsler mer informasjon om VM-jukset innen onsdag: – Dette er en alvorlig sak

Mer fra Dagsavisen