Sport

Norges skiforbund legger ned junior- og rekruttlandslag i langrenn

Junior- og rekruttlandslagene i langrenn i Norges skiforbund blir nedlagt fra 30. april.

Årsaken skal være manglende økonomi og større satsing på elitelag. Skiforbundet mister blant annet Equinor som sponsor etter denne sesongen, og da forsvinner sju millioner kroner.

Langrennskomiteen har vedtatt nedleggelsen. Trenerne for både junior- og rekruttlandslagene mister jobbene. Det gjør også deres smøresjef, som er ansatt i en 80 prosents stilling. Både trenerne og smøresjefen hadde i utgangspunktet kontrakter fram til 30. april 2026. Skikretsene er orientert.

Talentflom

Dette vil ramme en lang rekke av Norges største langrennstalenter såfremt de ikke blir hentet opp på elitelagene, blant annet løpere som Nora Sanness, Håvard Moseby, Andreas Fjorden Ree og Martin Kirkeberg Mørk. Et alternativ kan også være at de beste rekruttløperne hentes av privatlag om det finnes økonomi i deres systemer.

Sanness og Fjorden Ree er begge med i troppen til VM i Trondheim.

Moseby kom på 5.-plass sammenlagt i årets Tour de Ski. Mørk ble nummer fem sammen med Ree på 20-kilometeren i verdenscupen i sveitsiske Engadin sist helg. Nora Sanness ble nummer to i kvinneklassen.

Økte kostnader

Cathrine Instebø, daglig leder for langrenn i Norges Skiforbund, har ikke besvart NTBs henvendelse. Det har heller ikke Torbjørn Skogstad, som er leder i langrennskomiteen i Norges Skiforbund.

Men Instebø og landslagssjef Ulf Morten Aune bekrefter begge overfor VG at dette er realiteten.

– Vi har hatt økte kostnader, og sist høst fikk vi beskjed om at Equinor går ut som sponsor. Da fikk vi en annen økonomisk virkelighet og ønsket en ny vurdering av hvordan vi bør organisere satsingen. Vi har hatt en arbeidsgruppe som har jobbet med hvordan vi skal drive norsk langrenn mot 2030. En av anbefalingene deres er at vi skal legge ned rekrutt- og juniorlandslaget, og det har vi valgt, sier Instebø.

Les kommentar: Det sikreste tegnet på at et mesterskap nærmer seg er fullt leven om uttaket (+)

Mer fra Dagsavisen