Sport

Kritisert sprintløype i Val di Fiemme skal evalueres før OL: – En bingofaktor

Flere stiller spørsmål til avslutningen på sprintløypa i Val di Fiemme foran neste års OL. FIS-topp Michael Lamplot vil ha endringer.

Etter den femte etappen av Tour de Ski fredag, ble den siste nedoverbakken det store samtaleemnet. Flere løpere var tvilende til å være først ned etter som det ofte lønte seg å ligge bak.

Noe egentlig nytt er det ikke i denne snakkisen. Slik har et vært i denne sprintløypa i over 30 år siden målgangen ligger på det laveste punktet i løypa.

Johannes Høsflot Klæbo lot Federico Pellegrino kjøre først ned i mennenes finale og fikk godt betalt for god gli da han føk inn til seier.

– Det er digg å sitte i hocke til mål. I hvert fall med de skiene vi hadde i dag, sa Klæbo til Viaplay.

– Likt for alle

Om et drøyt år er det OL i Val di Fiemme-løypene.

– Det er mesterskap her i 2026, så det blir bare å øve seg på å ikke kjøre først ned, sa Klæbo videre.

– Det er nå likt for alle. Man kan være så godt trent man bare vil, men man trenger ikke å vinne. Det er en del av gamet. Jeg gidder ikke å bruke så mye tid på løypene. Det blir snakk om det uansett. Den ene plassen er de for tung, og andre plasser for lett, sa vinneren til den skrivende pressen.

Pål Gunnar Mikkelsplass, som er assistenttrener for kvinnelandslaget, sammenlignet avslutningen med en alpinbakke.

– Du kan risikere å få en OL-mester her som sitter i hocke i mål, hvis føret bare blir litt skarpere enn i dag. Blir som alpint i Bormio! sa han til NRK.

FIS-topp vil ha endringer

Michael Lamplot, som er renndirektør for langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS), er klar over utfordringene. Han sier de ønsket en jevnere avslutning, men at det ikke fantes nok snø for å ha en oppoverbakke mot slutten.

– Det har vært sånn i Val di Fiemme for alltid. Vi prøvde definitivt å gjøre noe med det, men vi må snakke med OL-arrangøren for å se hva vi skal gjøre. Vi skal evaluere og se på hva vi kan endre på. I de største mesterskapene ønsker vi alltid like muligheter, sier Lamplot til NTB.

I OL skal etter planen den siste lille kneika på oppløpet gjøres litt høyere. Da kan det ligge an til mer staking inn mot mål enn det ble fredag.

– Men jeg kan ikke love at det kommer til å bli helt annerledes, sier Lamplot.

«Bingofaktor»

Sprinttrener Arild Monsen mener fredagens løype bidrar til mye usikkerhet for løperne.

– Jeg er ikke akkurat tilhenger av en sprintløype der folk står og ser på hverandre og ingen vil kjøre ned. Det er en stor utfordring for arrangøren her, sa Monsen til Viaplay.

Til NTB sa Monsen at han foretrakk avslutningen i for eksempel Ruka veldig mye mer framfor denne i Val di Fiemme. Der ligger målgangen på det høyeste punktet i løypa.

– For en gangs skyld skal jeg være litt avventende. Vi kan ikke trylle. Det er alltid en utfordring når målet er på det laveste punktet. Dette blir enda verre om det blir dårligere vær under OL. Jeg vil ikke kritisere for hardt. Vi får prate med Lamplot i FIS og arrangøren her. Det hører også med til historien at vi hadde veldig god glid i dag, sa Monsen til NTB.

Får ikke betalt

Erik Valnes mener avslutningen i stor grad gjør konkurransen svakere.

– Den er en bingofaktor. Du får ikke betalt for å ha den evnen til å sette fart i bakkene. Det er en kjempefin sistebakke, men det er bortkastet. vi kunne like godt ha startet på toppen, sa han til NTB.

Det finnes også dem som liker løypa slik den er. Fredagens andremann Even Northug er blant dem.

– Dette var kult og artig. Det er OL her neste år, og dette var en fin opplevelse. Jeg skal ikke slakte løypa jeg, nei. Jeg tar den som den er og liker. Vi må ha løyper for alle. Jeg tror dette skal fungere bra. Det kan godt hende at det blir et helt annet føre i OL, og da blir det et helt annet spill, sier Northug.



Mer fra Dagsavisen