Slind og Fosnæs ble nummer tolv i semifinalen. I fraværet av profiler som Kristine Stavås Skistad og Julie Myhre imponerte den norske duoen enormt og ble nummer to. For Fosnæs var det karrierens første pallplass i verdenscupen.
– Dette er så gøy, og vi er så glade. Det er veldig stas! Dette ga mersmak, sa en ekstatisk Fosnæs til Viaplay etter rennet.
– Jeg følte vi fant flyten med én gang, supplerte Slind.
– Smaker som en seier
Kun Ribom og Sundling klarte å slå den norske duoen.
– Denne annenplassen smaker som en seier. For en innsats! Det her var skikkelig, skikkelig artig. Virkelig fortjent, skrøt Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug.
36 år gamle Slind avanserte fint på sin åpningsetappe og vekslet som femte beste lag. Den norske duoen hadde samme plassering på den andre vekslingen. Slind fosset fram i tet på sin andre etappe, mens det svenske førstelaget skled noe bakover. Ved tredje veksling ledet Norge rett foran svenskenes førstelag.
Sverige og Norge var fortsatt i tet da det ble vekslet for nest siste gang. Slind ble utfordret på sin siste etappe, og veteranen måtte slippe noen meter. Fosnæs gikk likevel ut på siste etappe likt med Sundling. Svensken var også den eneste som slo Fosnæs på den siste etappen.
– Rett og slett dårlig
Norge stilte kun med ett lag på kvinnesiden fredag. Sverige, Finland, USA og Tyskland stilte alle med to lag.
Viaplay-ekspert Dyrhaug er kritisk til Norges valg.
– Det synes jeg ikke noe om. Vi er den største langrennsnasjonen og vi har det største budsjettet. Vi har et ansvar sammen med de største nasjonene. Når det er verdenscup, så må vi være med og stille fullt lag. Jeg kjenner mange av de små nasjonene som ser opp til de nordiske lagene, kanskje særlig Norge, sa han.
– Den signaleffekten de sender når de bare stiller ett lag, synes jeg ikke noe om. Jeg synes rett og slett det er dårlig, la Dyrhaug til.
– Mye som står på spill
Landslagstrener Sjur Ole Svarstad forklarte valget slik:
– Det skyldes først og fremst at vi har noen viktige uttaksrenn. I tillegg er det åpning av skandinavisk cup. Det er mye som står på spill denne helgen, så det har grovt sett vært hovedutfordringen.
Ribom og Sundling vant semifinalen oppskriftsmessig, over to og et halvt sekund for USA. Forventningene var dermed store til den svenske duoen før finalen.
Det skal konkurreres i lagsprint tre ganger i verdenscupen denne sesongen. i tillegg til Davos skal også italienske Cogne (31. januar) og finske Lahti (22. mars) arrangere det. Samme konkurranse venter i VM i Trondheim i mars.
Lørdag skal det gås individuell sprint i Davos, mens 20 kilometer klassisk venter søndag.
Les også: Når hjertet sier: – Ta en pause (+)
Les også: Overlevde Hiroshima: – Det var som om sola falt ned fra himmelen
Les også: Herborg Kråkevik: – Så skjedde det som ikke skulle skje: jeg ble stormforelsket (+)