Norges beste kvinnelige skiskytter måtte droppe de to siste distansene i verdenscupen i finske Kontiolahti i helgen på grunn av hjerteflimmer. Nå må hun også stå over de kommende rennene i Hochfilzen i Østerrike.
Langrennsløperen Erik Valnes måtte gi seg på søndagens 20km skiathlon i Lillehammer. Han fikk beskjed av legen å stoppe.
Skaper frykt
– Jeg har en hjerterytmeforstyrrelse som innebærer at hjertet mitt av og til slår raskere enn normalt. Dette skjer kun sporadisk, men som dere har sett, har det nå skjedd to ganger på kort tid i konkurranse. Det er en belastning som det tar lengre tid å restituere fra enn etter en vanlig konkurranse, sa Tandrevold til TV2 etter helgens renn i Finland.
Hun var veldig bastant med å fastslå at situasjonen ikke var farlig.
Nå er hun tilbake i Oslo for å bli fulgt opp av skiskytternes medisinske apparat.
Lege for kvinnenes elitelag i skiskyting, Aasne Fenne Hoksrud, kobler Tandrevold på en hjertespesialist, kardiolog.
– Ingrid trenger ro og hvile etter episoder med rask hjerterytme, sier Hoksrud.
– Jeg var litt ekstra nervøs og redd for å få samme opplevelse som på normaldistansen. Det er litt kjipt å kjenne at det ikke er kontrollerbart. Jeg får en rytmeforstyrrelse, og det er som et hakk i platen. Det pulserer veldig raskt, og da må jeg finne tilbake rytmen, sa Tandrevold til TV 2 etter lørdagens sprint i Kontiolahti.
Måtte stoppe opp
Hun måtte rett og slett stoppe opp i løypa for at hjertet skulle roe seg.
– Jeg får tett oppfølging. Jeg er ikke bekymret for helsen, men mest for sesongen. Det er ikke noe farlig. Det ser mer dramatisk ut enn det er, sier hun.
Hjerteflimmer er i seg selv en ufarlig lidelse, men for en toppidrettsutøver går det naturlig nok ut over prestasjonen. Og Tandrevold hadde ambisjoner om å vinne verdenscupen.
Hun har også tidligere i karrieren hatt episoder med hjerteflimmer under konkurranser.
– Det er bare vondt å se på, sa TV 2-ekspert og tidligere lagvenninne Tiril Eckhoff om TV-bildene.
– Jeg kan ikke få understreket det nok. Det er ingen grunn til å være bekymret. Jeg vet det er lett å bli det når det er noe med hjertet, men det er en rytmeforstyrrelse som enkelt forklart er en krampe på hjertet. Det er ikke noe farlig. Da hadde jeg ikke gått skirenn, sier Tandrevold.
Valnes ga seg
Langrennsløper Erik Valnes opplevde det samme under søndagens 20km skiathlon på Lillehammer. Underveis i løpet måtte han stoppe opp og hvile.
Da fikk han beskjed av landslagslege Ove Feragen om å gå ut av løpet.
Også Valnes har opplevd dette i tidligere løp og kjenner symptomene. Når de kommer, går det ikke an å prestere i et tøft langrenn.
– Det var umulig å gå med, sa Valnes og utdyper:
– Jeg kjente at det var litt rart i svingen, og så dro jeg skikkelig på ut av svingen, og etter to tak var jeg pinnestiv. Det er jo en kjip følelse. Jeg har kjent det før, så jeg skjønte hva det var, sier Valnes til NTB.
– Det er som om man visner litt i muskulaturen. Det kommer liksom ikke oksygen ut, og man blir pinnestiv i løpet av tre tak, forteller han.
Uforutsigbart
Landslagslege Ove Feragen ga Valnes beskjed om å skli ned til mål da løperen måtte stoppe opp på grunn av hjerteflimmeret.
– Han har hatt det noen ganger før. Nå varte det litt lenger enn han har pleid å ha det, og han måtte stoppe opp.
– Er det farlig å gå med?
– De som har hatt det før, blir utredet grundig hos hjertelege, så vi er sikre på at det er ufarlig. Det som er vanskelig med dette, er at man ikke vet når det kommer, sier Feragen.
Og for en toppidrettsutøver blir det uansett umulig å prestere.
Erik Valnes tar ingen konkurransepause nå og er tatt ut til helgens renn i Davos der det skal gås lagsprint fredag.
---
FAKTA
Hjerteflimmer (kalles også atrieflimmer).
Hjerteflimmer er en tilstand som i de aller fleste tilfelle rammer middelaldrende og eldre mennesker. Unntaket er yngre/middelaldrende personer som driver trening i ekstreme doser. Akutt alkoholforgiftning kan og gi flimmer hos helt unge personer.
Tilstanden er hyppig forekommende, og når man er 75 år har 10 prosent av befolkningen hjerteflimmer. Høyt blodtrykk, som er den vanligste årsaken til at personer utvikler hjerteflimmer, påvises hos omtrent halvparten av befolkningen over 70 år.
Kilde: LHL
---