Sport

Ruud med karrierens største turneringsseier: – Verdt ventetiden

Casper Ruud fikk revansj mot greske Stefanos Tsitsipas og kunne juble for karrierens største tittel i Barcelona. Nordmannen gikk hele veien uten å tape et sett.

Nordmannen hadde aldri før vunnet en turnering på ATP500-nivå. Han står i alt med elleve titler, og de ti første kom på 250-nivået. Søndag kunne han til slutt juble for seier med settsifrene 7-5, 6-3. Med triumfen kommer også en premiesjekk på om lag 5,7 millioner kroner.

Løftet seg

Ruud tapte finalekampen i Monte Carlo Masters for den greske stjernen sist helg. På rødgrusen i Barcelona fikk han revansj selv om det ble en dårlig start. Ruud løftet spillet stort og var til slutt flere hakk bedre enn Tsitsipas.

– Jeg skulle gi ham litt mer kamp enn sist uke. I Monte Carlo var jeg på bakfoten hele veien. Det har vært noen lange uker for oss begge, og man ventet bare på at man skulle bli utmattet. Å vinne det første settet var viktig. Dette har vært verdt ventetiden og alle finalene jeg har tapt, sa Ruud til arrangøren etter seieren.

Ruud hadde før helgens turnering tapt fire finaler denne sesongen. Søndagens triumf var Ruuds 29. enkeltseier denne sesongen, noe som er flest av alle på ATP-touren. Det skiller fire ned til nestemann på lista (Jannik Sinner).

– Jeg er villig til å kalle dette årets beste tenniskamp fra Casper. Han har gjort det meste riktig, spesielt med tanke på innledningen til dette oppgjøret og forrige ukes finaletap. Han har virkelig tatt tak i kampplanen sin, sa TV 2-kommentator Sverre Krogh Sundbø.

Les også: Kun tre spillere har startet 2024 bedre enn Ruud – har tjent store pengesummer

Casper Ruud viste full konsentrasjon i søndagens finale.

Dårlig start

Tsitsipas måtte på sin side tåle et nytt tap i en 500-finale. Grekeren har aldri gått til topps på det nivået og har tapt elleve finalekamper, tre av dem i Barcelona.

Ruud tapte ikke ett eneste sett på sin vei mot seier i Barcelona Open, men søndag fikk han en svært tung start da han ble brutt i første servegame. Nordmannen slet med å sette press på motstanderen og gjorde mange upressede feil.

I etterkant løftet nordmannen spillet, og etter hvert brøt han Tsitsipas tilbake til 3-3. I finalen i Monaco greide ikke Ruud å ta vare på noen av sine bruddmuligheter mot grekeren (ni totalt).

Deretter fulgte duellantene hverandre tett fram til 6-5-ledelse til Ruud. Der viste nordmannen styrke og brøt igjen. Han vant dermed settet 7-5.

Les også: Ruud nærmer seg 2022-nivå: – På riktig spor

Preget Tsitsipas

I starten av 2. sett fortsatte Ruud å spille godt og presset konkurrenten, men Tsitsipas slapp unna brudd. Men i sitt andre servegame greide ikke grekeren å redde seg inn. Han gjorde flere feil, og Ruud brøt blankt. Tsitsipas virket preget av presset han ble lagt under.

Ruud tok deretter vare på egne servegame og kunne til slutt juble for tittelen.

Kommende starter Masters-turneringen i Madrid. Der ble det i fjor tidlig exit for Ruud i 2. runde.

I ATP 250-turneringen i München denne uken kunne hjemmehåpet Jan-Lennard Struff juble for seier etter finaletriumf mot amerikanske Taylor Fritz. Det var 33 år gamle Struffs første tittel i single på ATP-touren, og den kom i hans 218. turnering.

– Å gjøre det på hjemmebane er bare utrolig. Jeg har ventet så lenge på dette. Jeg er 33 år gammel og har spilt så lenge på touren. Det er en enestående følelse å vinne i Tyskland, sa han.

Les også: Casper Ruud er den perfekte finaletaper (+)

---

FAKTA

Dette er tennisspilleren Casper Ruud:

* Alder: 25 år (født 22. desember 1998)

* Høyde/vekt: 183 cm / 81 kg

* Klubb: Snarøya Tennisklubb

* Verdensranking: 6.-plass

* Proff siden: 2015

* Seirer/tap: 236-122

* ATP-titler (11 totalt):

* 500-nivå (1): Barcelona i 2024

* 250-nivå (10): Buenos Aires i 2020, Genève, Båstad, Gstaad, Kitzbühel og San Diego i 2021, Buenos Aires, Genève og Gstaad i 2022, Estoril i 2023

* Beste Grand Slam-resultater: Finale i Roland-Garros (2022 og 2023), finale i US Open (2022), 4. runde i Australian Open (2021), 2. runde i Wimbledon (2022 og 2023).

* Aktuell: Tok sin første tittel i en ATP500-turnering ved å slå Stefanos Tsitsipas i søndagens finale i Barcelona Open.

---


Mer fra Dagsavisen