Sport

Rodri matchvinner da Manchester City fullførte trippeltriumfen – 1-0 over Inter

(Manchester City - Inter 1-0). Erling Braut Haaland ble målløs i sesongens siste klubbkamp, men Rodri scoret målet som ordnet Manchester Citys første mesterligatittel med 1-0 over Inter.

Manchester City er 10. lag som har vunnet mesterliga, serie og cup i samme sesong. Eneste engelske klubb som har greid det tidligere var byrival United i 1999, da Ole Gunnar Solskjær ble matchvinner i CL-finalen.

Mange trodde at Haaland skulle kopiere ham fredag, men det var Rodri som i det 68. minutt scoret det forløsende målet. Manuel Akanji spilte fram Bernardo Silva på høyresiden. På innlegget skrek City-spillerne på hands, men ballen gikk ut til Rodri, som iskaldt skrudde den rundt et par forsvarere og inn ved stolpen.

Tre minutter senere hadde Inter en ellevill dobbeltsjanse til å utligne ved Federico Dimarco. Han nikket først i en bue over keeper Ederson og i tverrliggeren. På returen nikket han igjen, men da sto lagkamerat Romelu Lukaku i veien.

To minutter før full tid fikk Inter en ny kjempesjanse da Lukaku nikket fra kloss hold, men rett i beinet til Ederson. Ruben Dias sto i veien for returen og greide så vidt å unngå at den havnet i eget mål.

Haaland hadde den største sjansen i første omgang, men hans skudd ble reddet av André Onana. Det sto fortsatt 0-0 da City-forsvaret i det 59. minutt forærte en kjempesjanse til Lautaro Martínez, men den argentinske verdensmesterens skudd ble reddet av Ederson.

Phil Foden hadde i det 78. minutt en stor sjanse til å punktere kampen etter en vending fra øverste hylle, men ett mål holdt for City.

Endelig for Guardiola

Endelig greide Pep Guardiola å ta Manchester City helt til mesterligatittelen. Han har ikke fått løfte den pokalen siden han vant med Barcelona i 2011. Siden har han gang på gang feilet i de siste rundene med Bayern München og Manchester City.

City vant selv om Kevin De Bruyne måtte ut med skade i første omgang og selv om spillet var et godt stykke unna lagets beste i møtet med et disiplinert og godt organisert Inter-lag.

Etter 58 minutter gikk Guardiola ned på alle fire i forferdelse da spillerne hans forærte Inter en kjempesjanse. Akanji lot et tilbakespill fra Bernardo Silva gå, men Ederson rykket ikke ut, og Martinez kom mellom. Han overså innbytter Romelu Lukaku, som skrek etter ballen inne i midten, og prøvde å overliste keeper fra spiss vinkel. Ederson tok skuddet i kroppen, og Guardiola kunne puste igjen.

Måtte ut

Det var ikke eneste gang City-manageren hadde bange anelser. Etter en snau halvtime satte De Bruyne seg ned og fikk behandling for hamstringtrøbbel. Han prøvde å spille videre, men fem minutter senere måtte City-playmakeren gå av banen og erstattes av Foden. På vei ut fikk en tydelig nedbrutt De Bruyne trøst av Haaland.

Belgieren hadde spilt fram Haaland til kampens så langt største sjanse. I det 27. minutt spilte De Bruyne vegg med Rodri og slo en bruddball til jærbuen, som parkerte Alessandro Bastoni og skjøt fra hjørnet av 5-meteren. Keeper André Onana gjorde seg stor og reddet med armen og hoften.

Det ble ingen målgivende pasning i Istanbul for Citys assistkonge, som også i mesterligafinalen for to år siden måtte ut med skade. Haaland ble stående med 52 City-mål denne sesongen.

Stramme tøyler

Bernardo Silva hadde kampens første sjanse da han etter fem minutter utfordret Federico Dimarco, som rygget unna og ga ham rom. Silva skrudde ballen rett utenfor lengste kryss.

Ellers rygget Inter-spillerne ikke unna, men presset aggressivt og var tøffe i duellene. Haaland ble holdt i stramme tøyler av Francesco Acerbi og de andre Inter-stopperne og kom sjelden i posisjonene han liker.

Inter kom ikke til store sjanser før pause, men stresset City-forsvaret og særlig keeper Ederson. Han gjorde noen ukarakteristiske feil med ballen som kunne blitt straffet. Blant annet forærte han Nicolò Barella en gratissjanse som ble spolert med et dårlig treff fra distanse.

Inter skulle få flere og større sjanser etter pause, men laget slapp også inn målet som avgjorde kampen.

Elmi fant nettmaskene for Grorud, men Endresen berget poengdeling for Vard i en match med mange gode sjanser i finværet på naturgresset i Haugesund. Resultatet lørdag gjør at Grorud står med tolv poeng etter ni kamper i 2. divisjon, avdeling 1. Vard følger poenget bak.

Hjemmelaget hadde mye ball innledningsvis, men det var Grorud som fikk den første ordentlige sjansen. Saadiq Elmi ble spilt gjennom i boksen, men forsøket hans ble blokkert til corner. På corneren fant ballen veien til Elias Aarflot, men headingen ble for daff og dalte inn i armene til Vard-keeper Frank Stople.

Les alt om Grorud IL her!

Komisk Grorud-scoring

Så, etter 19 minutters spill, tok Grorud føringen ut av intet – og det på litt komisk vis. Vard-forsvarer Sivert Helgesen hadde tilsynelatende kontroll i egen boks, men da han skulle slå ballen opp i banen sendte han den rett i Grorud-spiller Elmi og i mål. Helgesen og en utspilt og forfjamset Vard-keeper Stolpe fortvilte begge, mens Grorud-spillerne jublet.

Kort tid etter fikk Grorud en god sjanse til å doble sin ledelse, men verken Didrik Sereba eller Fredrik Carson Pedersen maktet å overliste Stople fra god posisjon.

Vards Martin Kuittinen holdt på å utligne for vertene ikke lenge etter, da skuddet hans gikk via Groruds Sebastian Sørlie Henriksen og mot mål, men Grorud-keeper Jørgen Sveinhaug vartet opp med en flott reaksjonsredning.

Vard fikk en gratissjanse av bortelaget kort tid etter pause. Mats Andersens svake tilbakespill ble plukket opp av Andreas Endresen, men Vard-spissen ble stoppet av Grorud-keeper Sveinhaug. Kort tid etter fikk Endresen nok en stor mulighet, da han dro seg fri og skjøt i stolpen og ut fra distanse.

[Nytt Ferrer-mål da Frigg vant i Bergen (+)]

Zafeiris på tribunen

Til slutt skulle Vard-spissen få hull på byllen, og det på fantastisk vis. Først dro han seg vekk fra én Grorud-spiller, før han så smatt mellom to til og plasserte ballen trygt i mål. Rett og slett en nydelig scoring av Endresen.

Published

Image | Title “NTB_94ZMVTXiGXI.jpg”

Caption: Vard-spiss Andreas Endresen, her i FK Haugesund-tøy i 2020.

Dermed var lagene like langt, men både Vard og Grorud hadde saftige sjanser til å avgjøre etter utligningen. Nikolai Hristov fikk faktisk tre gode muligheter for gjestene, men fant ikke nettmaskene på noen av dem. To gikk på keeper, en gikk utenfor. Vard-spiss Endresen og Vard-innbytter Ergelst Shala fikk også store sjanser, men Sveinhaug i Grorud-buret viste seg igjen fra sin beste side. Til slutt måtte lagene konstatere at det ble ett poeng til hver.

For Grorud venter lokalderby hjemme mot Kjelsås i neste runde. Den matchen spilles lørdag om en uke.

PS! Tidligere Grorud- og FK Haugesund-profil Christos Zafeiris, nå i tsjekkiske Slavia Praha, var på plass i Haugesund for å se lørdagens oppgjør fra tribunen.

[Grorud tapte knepent etter å ha presset serieleder Egersund hele kampen (+)]

---

Kampfakta

Mesterligaen menn lørdag, finale i Istanbul, Tyrkia:

Manchester City – Inter 1-0 (0-0)

Atatürk stadion: 71.412 tilskuere

Mål: 1-0 Rodri (68).

Dommer: Szymon Marciniak, Polen.

Gult kort: Nicolò Barella (59), Romelu Lukaku (83), André Onana (90+2), Simone Inzaghi (trener, 90+6), Inter, Erling Braut Haaland (90+2), Ederson (90+4), Manchester C.

Lagene:

Manchester C. (3-2-4-1): Ederson – Manuel Akanji, Rúben Dias, Nathan Aké – John Stones (Kyle Walker fra 82.), Rodri – Bernardo Silva, Kevin De Bruyne (Phil Foden fra 36.), Ilkay Gündogan, Jack Grealish – Erling Braut Haaland.

Ubenyttede reserver: Stefan Ortega, Scott Carson – Kalvin Phillips, Aymeric Laporte, Julián Álvarez, Sergio Gómez, Riyad Mahrez, Máximo Perrone, Cole Palmer, Rico Lewis.

Inter (3-5-2): André Onana – Matteo Darmian (Danilo D’Ambrosio fra 84.), Francesco Acerbi, Alessandro Bastoni (Robin Gosens fra 76.) – Denzel Dumfries (Raoul Bellanova fra 76.), Nicolò Barella, Marcelo Brozovic, Hakan Calhanoglu (Henrikh Mkhitaryan fra 84.), Federico Dimarco – Lautaro Martínez, Edin Dzeko (Romelu Lukaku fra 57.).

Ubenyttede reserver: Samir Handanovic, Alex Cordaz – Roberto Gagliardini, Stefan de Vrij, Joaquín Correa, Kristjan Asllani, Milan Skriniar.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: