Sport

Tårevåt Al-Samarai ny idrettspresident: – Ekstremt overveldende

Zaineb Al-Samarai tar over som norsk idretts øverste sjef. Hun tok sittende president Berit Kjøll i tingvoteringen i Bergen.

Sist oppdatert 14.55

Utfallet gikk i Al-Samarais favør med hele 138 stemmer mot Kjølls 29. Nok et bytte i toppvervet var som ventet. Etterpå var den ferske idrettspresidenten i tårer.

– Det er ekstremt overveldende og jeg tror jeg begynner å mangle ord. Nå tror jeg at jeg har brukt opp ordene mine i dag, sa Al-Samarai til NTB.

Hun er klar på hva hun skal bruke mandatet sitt til som øverste leder i norsk idrett.

– Jeg vil bruke det til det best for norsk idrett sammen med idrettsstyret, idrettskretsene, særforbundene og alle gode krefter. Det er alltid spenning rundt valg og man vet aldri resultatet før det er ferdig, så det var gledelig, sa 35-åringen.

Hun takket samtidig Kjøll for jobben hun har gjort de siste fire årene.

Al-Samarai kom til voteringen som innstilt kandidat av flertallet i valgkomiteen. Mange idrettskretser og særforbund hadde på forhånd stilt seg bak henne. Det samme gjorde flere medlemmer i idrettsstyret.

Kjøll ønsket en ny periode på toppen av norsk idrett, men fikk en stri valgkamp.

– Det jeg har opplevd tidligere, har vært som et barneskirenn sammenlignet med det jeg har opplevd det siste halvåret, sa hun på talerstolen før avstemningen.

Få støttespillere

Etterpå var Kjøll klar på at hun var forberedt på valgnederlaget.

– Jeg har jo hatt, som jeg har sagt hele veien, lave skuldre og har kjempet en god sak. Jeg har valgt å stå i løpet for at jeg tenkte det var bra for demokratiet. Det er det som har drevet meg. Jeg har troen på det å stå solid i løp og støtt i lederskapet, og det har jeg gjort uten å tenke så mye mer på det, sa Kjøll til NTB.

En mye omtalt og kostbar varslingssak satte Kjøll i en utsatt posisjon. Negative oppslag preget nyhetsbildet rundt NIF og måten situasjonen ble håndtert på.

Norges Håndballforbund og Norges Friidrettsforbund var blant Kjølls fremste støttespillere, men det var langt fra nok til å bli første gjenvalgte idrettspresident på 2000-tallet.

For fire år siden ble hun valgt med 50,61 prosent av stemmene mot storfavoritten Sven Mollekleivs 49,39..

Historisk

Al-Samarai blir landets første idrettspresident med minoritetsbakgrunn. Som sjuåring flyktet hun og familien til Norge fra Irak.

Hun har de siste årene jobbet som kommunikasjonsrådgiver. Al-Samarai er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo og har bakgrunn som politiker for Arbeiderpartiet.

Arne Bård Dalhaug går inn i vervet som 1. visepresident. Den tidligere generalløytnanten ble valgt etter akklamasjon.

Forsamlingen fulgte også valgkomiteens innstilling på fire styreplasser. Det vil si at Sebastian Henriksen, Astrid Strandbu og Marco Elsafadi ble gjenvalgt, mens curlingspilleren Mia Larsen Sveberg er ny.

Et benkeforslag fra Vestfold og Telemark idrettskrets om å få valgt inn Hans Erik Utne, vant ikke fram.

Nyeste fra Dagsavisen.no: