Sport

Jacobsen tordnet på idrettstinget: – Trenger ikke flere unyanserte angrep

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kom med et hjertesukk på talerstolen foran valget av idrettspresident. Hun misliker det hun har sett den siste tiden.

Den tidligere langrennsløperen sitter i idrettsstyret i form av sitt medlemskap i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

– For å presisere har jeg ikke fått noen instruks fra IOC. Jeg snakker som delegat og styremedlem, innledet Jacobsen på tingets siste dag i Bergen.

Hun ønsket å gi det hun omtalte som «en generell betraktning om hvordan vi velger våre ledere».

– Vi har lagt bak oss en periode med usedvanlig mange saker om norsk idrett i mediene. Det er en trist erkjennelse at det har handlet altfor lite om prestasjoner, sa Jacobsen.

– Jeg observerer at ordskiftet i altfor stor grad preges av utspill basert på tilfeldig kunnskapsgrunnlag. Fakta, innsikt og sannferdighet verdsettes mellom oss mennesker, men det omfattes stadig mindre verdifullt i samfunnets åpne kanaler, la hun til.

Mediestorm

Det har vært mange negative medieoppslag om Norges idrettsforbund de siste månedene. En kostbar varslingssak gjorde at det særlig stormet rundt idrettspresident Berit Kjøll foran valget.

Jacobsen har selv vært utsatt for tøff kritikk for sin håndtering av spørsmålet om russisk comeback i internasjonal idrett. Nylig gikk hun av som leder i den norske utøverkomiteen.

– Utspill fra personer som hevder de sitter med sannheter, har til tider tatt gleden ut av det jeg og vi er så glade i: norsk idrett, sa Jacobsen foran tingforsamlingen.

– Vi trenger ikke flere unyanserte angrep på kolleger i fora som aldri gir rom for god dialog. Disse kanalene kan ikke bli det nye stedet for å ta opp ting.

Bekymret

Mot slutten av innlegget sa Jacobsen at hun er «oppriktig bekymret» for utviklingen i norsk idrett.

– Jeg håper idretten fortsatt er en plass der menneskene bryr seg om hverandre på ekte – ikke bare når det passer.

Det var flere delegater som var inne på det samme som Jacobsen. Enkelte kom med pekefinger mot journaliststanden, mens andre mente idretten selv må skjerpe seg.

Nyeste fra Dagsavisen.no: