Skaanes vant NM og takket familien etter tøff sesong

Marte Skaanes var klart best og vant NM-gullet på kvinnenes 5 kilometer på Tolga torsdag. Strindheim-løperen vant med 16 sekunder ned til nærmeste konkurrent.

Skaanes hadde en kjempefart gjennom hele løpet på Tolga, og selv ikke verdenscupvinner Tiril Udnes Weng kunne hamle opp med Strindheim-jenta. Det var 26-åringens første NM-gull.

– Det er veldig artig, spesielt med den sesongen jeg har hatt. Det var godt å vise at jeg har prøvd å holde trykket oppe, og at jeg har stått i det som har vært et tøft år, sa Skaanes til NRK.

– Mamma og pappa har måttet tåle mye dritt og frustrasjon fra meg, og samboeren har måttet tåle litt dritt, han også. Så takk til dem, fortsatte norgesmesteren.

Skaanes fikk en strekskade før sesongstarten. Deretter fikk hun korona. Hun gikk bare ett verdenscuprenn denne sesongen: femmila i Kollen (23.-plass).

Konneruds Margrethe Bergane tok sølvet. Weng startet som en av de siste i torsdagens konkurranse og hadde en god start i løypa på Tolga. Hun ledet på Skaanes midtveis, men tapte mye til Skaanes på slutten og endte til slutt opp med bronse, ni tideler bak Bergane.

– Jeg unner Marte dette veldig. Hun har ikke hatt denne sesongen som hun verken håpet på eller har fortjent, sa Weng.

Norgesmesteren på sprint, Kristine Stavås Skistad (Konnerud), gikk fra tidlig startnummer og satte en god tid i mål. Den slet flere gode løpere med å slå, men etter hvert kom de største kanonene.

Milla Grosberghaugen Andreassen (17) ble juniorverdensmester både på sprint og 20 kilometer i Canada i januar. Bækkelaget-løperen tok tre gull og ett sølv i mesterskapet. Hun endte på fjerdeplass torsdag, bare sju tideler bak Weng.

Julie Myhre var regjerende norgesmester på 5 kilometer. Hun endte et stykke bak toppen torsdag.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Storhamar ledet semifinaleserien 3-2 i kamper før onsdagens oppgjør i Oslo, og dermed måtte Vålerenga ha en seier i et for anledningen fullsatt Jordal Amfi. Men stinn brakke til tross, seieren fikk vertene ikke. En tidlig, uønsket ferie for VIF venter nå, mens Storhamar-spillerne kan feire 4-2 i kamper og begynne forberedelsene til finaleserien.

Matchen hadde knapt kommet i gang da sjokkåpningen fra Storhamar var et faktum. Etter bare 41 sekunder sto det nemlig 1-0 til gjestene. Storhamars Tommy Hjelm sendte pucken inn rett foran kassen, og den gikk i skøyta til lagkamerat Peter Quenneville og videre til Eskild Bakke Olsen. Han fikk en enkel jobb med å sette inn 1-0 fra kloss hold bak VIFs burvokter Mitch Gillam.

Les alt om VIF her!

Mange utvisninger for VIF

Det var Storhamar tok initiativet i matchen på Jordal, men VIFs Villiam Weiby Strøm løsnet et godt skudd fra skrått hold drøyt fem minutter ut i første periode. Bortelagets burvokter Trym Gran var imidlertid med på notene.

Bortelagets David Booth fikk en stor sjanse like etter, men pucken gikk via Gillam og til side for mål.

Storhamar-profilen Patrick Thoresen kom til skudd fra god posisjon i overtallsspill åtte minutter ut i perioden, men Gillam i VIF-buret vartet igjen opp med en flott redning. Like etter kontret Vålerenga og Kalle Ekelund fikk en kjempemulighet fra kloss hold, men alene mot Gran ble avslutningen altfor svak.

Kort tid etter var både Mathis Olimb og Villiam Strøm i fryseboksen samtidig etter hver sin utvisning, noe som gjorde at Storhamar en kort stund fikk spille fem mot tre. Men en frisk Gillam bidro til å holde gjestene unna ny scoring.

Hjemmelaget pådro seg en rekke unødvendige tominuttere i første periode, fire i tallet. Til sammenligning hadde Storhamar kun én.

Published

Image | Title “NM sluttspill menn ishockey mellom Vålerenga og Storhamar”

Caption: Storhamar-spillerne jubler for 1-0-scoringen mot Vålerenga onsdag.

Keeperbytte for Vålerenga

Vålerenga-keeper Gillam tok telling på isen tre minutter før periodeslutt etter et Storhamar-angrep, og kom ikke tilbake på isen i oppgjøret. Inn kom Tobias Johansen «Tuben» Breivold, og han måtte i aksjon umiddelbart. Breivold stoppet et forsøk fra gjestenes Eirik Østrem Salsten fra kort hold. Samme Breivold nektet Jacob Berglund scoring like etterpå.

Veteranen Martin Røymark fikk en god mulighet for VIF i overtall kort tid før periodeslutt, men ble stanset av Trym Gran. Storhamar kontret på direkten, og Sverre Rønningen smalt pucken i metallet bak en lettet Breivold i Vålerenga-buret.

To Storhamar-utvisninger gjorde at VIF spilte fem mot tre tidlig i midtperioden, men vertene maktet ikke å utnytte fordelen.

Storhamars Simen André Edvardsen kom alene mot «Tuben» Breivold i VIF-buret tre og et halvt minutt ut i perioden, men Edvardsens avslutning gikk rett på keeper. Breivold vartet for øvrig opp med flere kvalifiserte redninger innledningsvis i perioden.

Tommi Taimi fikk en god mulighet drøyt fem minutter ut i perioden, men Trym Gran forflyttet seg kjapt og avverget. Samme Gran stanset også Thomas Olsen fra kloss hold like etter.

[Målfest for Wild – Zuccarello med assist]

Storhamar doblet

Tolv minutter ut i perioden kunne Storhamar juble for tomålsledelse. Etter å ha trykket på i overtall fem mot fire, fikk til slutt Eskild Bakke Olsen kjempet inn 2-0 til bortelaget, hans andre fulltreffer i kampen, til hjemmefansens fortvilelse i Jordal Amfi. VIF og Tobias Lindström fikk mulighet til redusering på rappen, men gjestene slapp med skrekken.

Jørgen Karterud fikk en god mulighet i starten av 3. periode, men maktet ikke å få pucken forbi Gram i Storhamar-buret.

Oppgjøret ble etter hvert småampert, og midtveis i perioden fikk Vålerengas Joachim Lunde Hermansen matchstraff etter tumulter på isen.

Lagkamerat Mathis Olimb fikk en kjempesjanse fra kloss hold i undertall ni minutter ut i perioden, men alene mot Gran var det burvokteren som igjen gikk seirende ut.

Vålerenga presset på for redusering, men maktet ikke å komme til de store sjansene. Drøyt to minutter før slutt fikk hjemmelaget overtallsspill fem mot fire, og tok deretter ut keeper i tillegg i jakten på scoring. Og den fikk de ved Tommi Taimi, men kun da det gjensto fem sekunder. Da var det for seint. Storhamar-spillerne holdt unna de siste sekundene og nektet VIF mer nettsus. Dermed var det bortefansen som kunne juble da sluttsignalet lød.

---

NM langrenn del 2 i Tolga torsdag, klassisk:

Kvinner, 5 km:

1) Marte Skaanes, Strindheim 14.15,7, 2) Margrethe Bergane, Konnerud 0.16,4 minutter bak, 3) Tiril Udnes Weng, Nes 0.17,3, 4) Milla Grosberghaugen Andreassen, Bækkelaget 0.18, 5) Berit Mogstad, Strindheim 0.20,3, 6) Kristine Stavås Skistad, Konnerud 0.32,8, 7) Synne Arnesen, Tromsø 0.33,5, 8) Anna Svendsen, Tromsø 0.34,5, 9) Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik 0.35,3, 10) Oline Vestad, Vågå 0.36,8.