Sport

Stjerner trekker seg etter at Lineker fjernes som programleder – får massiv støtte

Den tidligere fotballprofilen Gary Lineker skal ikke lede BBC-programmet «Match of the Day» inntil videre etter at han kritiserte britiske myndigheter.

62-åringen uttrykte nylig krass kritikk mot grepene som er varslet rundt den britiske asylpolitikken.

Ordvalget til Lineker har vært gjenstand for opphetet debatt. Han sammenlignet språket i lovforslaget med retorikken i Tyskland på 30-tallet.

BBC-ansatte har tidligere blitt advart rundt bruken av sosiale medier og bes følge redaksjonelle retningslinjer på samme måte som når de lager innhold for BBC.

I etterkant varslet BBC-ledelsen en alvorsprat med Lineker, og nå er det klart at han fjernes som programleder midlertidig, opplyser kringkasteren selv på sine nettsider.

I etterkant har både Ian Wright og Alan Shearer sagt til BBC at de ikke vil stille opp på lørdagens sending. Wright begrunnet sitt nei med solidaritet overfor Lineker.

– Alle vet hva «Match of the Day» betyr for meg, men jeg har fortalt BBC at jeg ikke vil delta i morgen. Solidaritet, sier Wright.

– Jeg har informert BBC om at jeg ikke vil stille opp på MOTD i morgen, skriver Shearer.

Ønsker å inngå avtale

BBC skriver at Lineker har brutt deres retningslinjer.

– Linekers nylige aktivitet i sosiale medier er et brudd på våre retningslinjer, heter det i uttalelsen.

De opplyser videre at han vil forbli på sidelinjen til «en avtale om hans bruk av sosiale medier» er inngått.

– Vi har aldri sagt at Gary ikke kan mene noe, eller at han ikke kan ha sitt syn på saker som betyr noe for ham, men han burde holde seg langt unna å ta parti i politiske spørsmål eller kontroverser, skriver BBC videre.

Støtte

Linekers kunnskap er høyt verdsatt i kanalen.

– Når det gjelder å lede fotball- og sportsdekningen vår, er Gary uten sidestykke, skriver kringkasteren.

Lineker har fått mye støtte etter uttalelsene sine denne uken. Torsdag ble han møtt av journalister utenfor hjemmet hans, der han sa at han ikke fryktet å bli suspendert av BBC.

Han har tviholdt på at kan uttrykke sine politiske syn ettersom han ikke jobber for kanalens nyhets- eller aktualitetsavdelinger.

Mange av hans kolleger, både i BBC og andre sportsjournalister, har uttrykt sin støtte til Lineker etter fredagens suspensjon. Micah Richards har også sagt at han ikke vil stille opp om han blir spurt, og flere av kanalens profilerte programledere sier at de ikke vil erstatte Lineker.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon er blant dem som reagerer, da hun mener BBCs handlinger bryter med prinsippet om en fri og uavhengig presse.

Mer fra Dagsavisen