Sport

Historisk millionpott utbetalt til norsk toppfotball

I januar betalte Norsk Toppfotball ut 230 millioner kroner til de norske klubbene i Eliteserien og 1. divisjon.

Tilsvarende beløp til de 32 toppklubbene i norsk herrefotball var på 49 millioner i fjor, opplyser toppklubbenes interesseorganisasjon Norsk Toppfotball (NTF) til NTB.

Totalt estimerer NTF å betale ut 577 millioner kroner i 2023. Det er en økning på over 80 prosent fra i fjor (313 millioner).

Administrerende direktør Leif Øverland i NTF mener utbetalingen er viktig.

– Den (potten) er voldsom. Det gir forutsigbarhet knyttet til planleggingen av økonomien. Likviditet er viktig før sesongen starter, før publikum kommer, sier Øverland til NTB.

Fra og med i år er det TV 2 som sitter på medierettighetene.

– Det er nesten en dobling av beløpet som går ut til klubbene fra medieavtalen og ulike sponsoravtaler. Det er utrolig viktig for å bygge klubbdrift og å fortsette å utvikle unge spillere i Norge og ha den fremgangen norsk fotball opplever, sier han videre.

150 av millionene fordeles basert på tabellplassering de siste seks sesongene. Eliteserieklubbene får 81 prosent av dette. Siste års prestasjon telles mer enn for seks år siden.

Over 300 millioner utgjør resultatpotten. Eliteserien får 81 prosent av disse, og vinneren stikker av med omkring 50 millioner kroner. De to nederste plassene får 2,5 prosent av potten.

I tillegg er det en kommersiell pott på 30 millioner kroner og inntil 90 millioner kroner som deles ut til ulike programmer for utvikling av unge spillere.

– Norsk fotball står sterkere enn vi har gjort på lenge. Vi har nøkkelspillere som preger verdens største og tøffeste liga og flere spillere som spiller i toppklubber i Europa enn vi har hatt på 20 år. Vi er kommet på kartet i Europa og har klubber som hevder seg svært bra i europacupene, sier Øverland.


Nyeste fra Dagsavisen.no: