Vintersport

Aamodt Kilde hyllet foran tusener i Kitzbühel-fest

Aleksander Aamodt Kilde ble lørdag kveld feiret foran et folkehav som årets vinner av det klassiske Hahnenkamm-rennet.

Det er første gang at en norsk utforkjører har vunnet lørdagsrennet i Kitzbühel i sin hele og fulle lengde på 3312 meter.

Kilde hadde med seg Johan Clarey (Frankrike) og Travis Ganong (USA) på podiet. Der fikk de utdelt hver sin pris farget i henholdsvis gull, sølv og bronse.

Etterpå ble de hyllet med fyrverkeri i målområdet. Mange feststemte publikummere tok turen opp til alpinanlegget for å få det med seg.

Kilde slo Clarey med 67 hundredels sekund og tok sin sjuende verdenscupseier for sesongen. Bragden ga ham også en pengepremie på 1,06 millioner kroner.

Mental påkjenning

– Dette er helt spinnvilt. Og det er enda villere med tanke på hvordan gårsdagen var. Det var en mental påkjenning. Ikke bare for meg, men hele laget, sa Kilde til NTB etter bragden i det «ekte» Hahnenkamm-rennet.

Han hadde ikke en optimal oppladning til den østerrikske utforklassikeren. Torsdag pådro han seg et brudd i hånden i den siste treningsomgangen, mens han var nær å havne i nettveggen i fredagens utforrenn. Da endte Kilde på 16.-plass.

I tillegg falt lagkamerat Henrik Røa over målstreken og brakk leggen. Skaden gikk hardt innpå alle i det norske fartslaget.

– Slikt gjør at man stiller seg mange spørsmål. Jeg var egentlig der at jeg følte at jeg måtte gjøre noe spesielt for å klare vinne. Men det spesielle var egentlig bare å følge planen, stole på de rundt meg og stole på utstyret. Og til slutt så holdt det, sa Kilde.

Første nordmann

Mange møtte opp for å se Aleksander Aamodt Kilde bli hyllet som vinner av lørdagens utforklassiker i Hahnenkamm-bakken. Foto: Lise Åserud / NTB

Norge sto med 17 seirer i Hahnenkamm-bakken. Fem av dem ble tatt i utfor, deriblant Kildes triumf i fjor, men en nordmann hadde aldri før vunnet hovedrennet i Kitzbühel i full løype (3312 meter) på en lørdag.

I år skulle det endelig gå veien. Særlig i den siste tredelen var Kilde helt enorm.

– Det har jo ikke skjedd før for Norge. Først og fremst er det fantastisk å vinne. Jeg er ikke så opptatt av statistikker, men denne betyr veldig mye for meg, innrømte Kilde etterpå.

– Det er bare å ta av seg hatten, eller hjelmen. Det er teknisk perfekt, men det er også passe med risiko. Han er rett og slett bare best i verden. I alle partier. Han er en råtass, sa tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal til NRK.