Sport

Trekker VM-søknad – regjeringen forsvarer avslag

Norges Ishockeyforbund har besluttet å droppe søknaden om å få arrangere VM i 2027. Årsaken er mangel på statlig støtte.

I begynnelsen av oktober søkte ishockeyforbundet om å bli tildelt 80 millioner kroner, gjerne over flere år, for å gjennomføre verdensmesterskapet for menn i Bærum og Trondheim i 2027.

Nå har man fått avslag av Kultur- og likestillingsdepartementet.

Forbundet opplyser at man i forbindelse med innlevering av søknaden ba om et møte med politisk ledelse i departementet. Det skal ikke ha blitt innvilget.

– Vi er selvsagt skuffet over et avslag uten en dialog i forkant, sier ishockeypresident Tage Pettersen i en uttalelse.

– Et verdensmesterskap i ishockey vil være det største vintersportsarrangementet etter OL i 1994, og vil bety mye for norsk idrett. NIHF har i vår søknad lagt opp til gjenbruk av anlegg og satsing på bærekraft, legger han til.

Departementet: Ikke vanlig

NTB har vært i kontakt med Kultur- og likestillingsdepartementet og forelagt dem kritikken fra hockeyforbundet. Statssekretær Gry Haugsbakken (Ap) sier følgende om den avslåtte søknaden:

– Det er ikke vanlig at staten bidrar med penger til gjennomføring av idrettsarrangementer, og derfor har Norges Ishockeyforbund fått avslag på sin søknad om 80 millioner til å arrangere ishockey-VM i 2027.

– Det finnes én ordning for slike tilskudd, og det er der aktører med små kommersielle inntektsmuligheter kan søke om tilskudd for å arrangere europa- eller verdensmesterskap for seniorer i Norge. I den ordningen er maksimalt tilskudd på 10 millioner kroner, og den er dermed ikke aktuell for ishockeyforbundets søknad, fortsetter hun.

Haugsbakken peker på at ishockey ikke er i kategorien av idretter som har små muligheter for kommersielle inntektsmuligheter.

Ny vurdering i 2028

Norge var nylig arrangør for U20-VM i ishockey. I den forbindelse skal president Luc Tardif i Det internasjonale ishockeyforbundet ha hatt møter med politikere på Stortinget.

– Sist uke gjennomførte vi et svært vellykket verdensmesterskap for U20 i Varner Arena, og både spillere, publikum og det internasjonale ishockeyforbundet var svært fornøyde med arrangementet, sier forbundets generalsekretær Ottar Eide i en uttalelse.

Han mener arrangementet viste at hockeymiljøet har en organisasjon som er klare for å holde et større arrangement i framtiden.

Hockeypresident Pettersen opplyser at man nå vil starte en prosess for å se om det kan være aktuelt å søke på nytt for VM i 2028.


Mer fra Dagsavisen