Sport

Livakovic helten igjen – Kroatia til VM-semifinale

Kroatia kom tilbake mot VM-favorittene Brasil og vant nok en straffesparkkonkurranse. Det har Kroatia mye å takke keeper Dominik Livakovic for.

Livakovic reddet Brasils første straffespark ved Rodrygo, og den kroatiske keeperens lagkamerater hamret inn straffespark etter straffespark. Da Marquinhos bommet, var det klart: Kroatia er klare for VM-semifinale for andre strake mesterskap.

Igjen var det sønderknuste og gråtende brasilianere på gressmatta og på tribunen. De gulkledde røk ut i en kvartfinale for fjerde gang de fem siste verdensmesterskapene.

Neymar fikk ikke muligheten til å ta Brasils femte straffespark, og han fikk skulderen til Kroatia-kaptein Luka Modric å gråte på etter nederlaget.

Ved ordinær tid sto det 0-0. Brasil var deretter på vei til semifinale etter magi fra Neymar i den første ekstraomgangen, og Kroatia sto uten et skudd på mål da det var spilt 117 minutter. Plutselig dukket Petkovic og sendte ballen i mål og sørget for 1-1.

Det betød straffesparkkonkurranse – en øvelse det kroatiske laget har mange positive erfaringer med: Tre av tre straffesparkkonkurranser i VM har endt med seier for det kroatiske laget.

Mot Japan i åttedelsfinalen reddet Livakovic tre av fire straffer.

Livakovic hadde levert ni redninger i den dramatiske kvartfinalen som gikk til ekstraomganger, men så kom den brasilianske magien. Neymar spilte vegg med Lucas Paquetá, driblet seg forbi keeper og sendte ballen opp i nettaket.

«Dansekurs, sirkusartisteri og fotball – et kinderegg fra Neymar», beskrev fotballekspert Lars Tjærnås på Twitter.

Det var Neymars 77. landslagsmål, som er like mange som fotballikonet Pelé. 82-åringen har tidligere blitt hedret av det brasilianske laget i VM etter å ha vært innlagt på sykehus mens mesterskapet i Qatar har pågått.

Brasil så ut til å ha god kontroll etter scoringen, men Petkovic fikk ballen i mål og sørget for enda mer VM-drama i Qatar.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: