Sport

Flere klager på Lillehammer-uttaket: – Ødelegger motivasjonen

Langrennsløper Jan Thomas Jenssen mener han er god nok for å gå 10 kilometer fristil i verdenscupen på Lillehammer og reagerer på at eliteløpere prioriteres.

Til VG forteller en frustrert Jenssen at han sendte en melding til landslagstrener Eirik Myhr Nossum da han så uttaket til verdenscuprennene i Lillehammer.

Han reagerer særlig på at Emil Iversen, som har sin styrke i klassisk, er tatt ut i stedet for yngre løpere som ikke er på elitelandslaget.

– Det ødelegger motivasjonen og lysten blant oss utenfor landslag. Vi andre kjemper om den plassen, og så gir de Emil Iversen sjansen. Han som ikke har gått fort i fristil i år. Det er så frustrerende. De må ikke skyte seg i foten, og et sted må grensen gå, tordner Jenssen overfor avisen.

Viser til skipolitisk vedtak

Jenssen har åpnet sesongen betydelig bedre enn Iversen i fristil. Søndag ble Iversen nummer 35 på jaktstarten i verdenscupen i Ruka, slått med nesten to minutter av de beste.

Likevel er han blant tolv løpere som får sjansen i det nevnte fristilsrennet over 10 kilometer. Landslagstrener Nossum sier følgende om prioriteringen:

– Vi bruker sesonginformasjonen, og der står det at eliteløpere blir prioritert før jul. Og nå til helgen skal vi gå første individuellstart i fristil i år. Vi skal jo gå enda en om ikke altfor lenge, da er det ingen automatikk i at det bare er eliteløpere der. De må jo levere kommende helg.

– Respektløst

NRK-ekspert og tidligere langrennsløper- og trener Fredrik Aukland er blant dem som reagerer sterkt på uttaket.

– Det er respektløst mot langrennsnorge at de tyner dette skrivet (sesonginformasjonen) så langt og dekker seg bak det. Når man får sjansen og ikke leverer, så bør man settes ut, slik at andre får sjansen. Ellers ødelegger man for rekrutteringen, sier Aukland til NRK.

Iversen får derimot støtte av sin tidligere lagkamerat Martin Johnsrud Sundby, som nå er ekspert for Viaplay.

– Det svake løpet til Iversen søndag kan delvis forklares. Det var en jaktstart, han åpnet veldig hardt for å knappe inn på teten og gikk seg stiv. Den syra blir han aldri kvitt, og da ser det fort stygt ut. Om man liker det eller ikke, så er det vanlig at en landslagsløper får sjansen til å bevise at et sånt løp var et arbeidsuhell, sier Sundby til NRK.

---

FAKTA

Dette er hele det norske langrennsuttaket til verdenscupen på Lillehammer kommende helg:

Kvinner, 10 km fri teknikk fredag:

Margrethe Bergane (Konnerud), Julie Bjervig Drivenes (Lommedalen), Helene Marie Fossesholm (Eiker), Kathrine Harsem (Varden Meråker), Anne Kjersti Kalvå (Lundamo), Astrid Øyre Slind (Oppdal), Magni Smedås (Lillehammer), Silje Theodorsen (Kvaløysletta), Heidi Weng (BUL), Lotta Udnes Weng (Nes), Tiril Udnes Weng (Nes), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik)-

Sprint fri teknikk lørdag:

Hedda Østberg Amundsen (Asker), Kristin Austgulen Fosnæs (Fossum), Maria Hartz Melling (Konnerud), Julie Myhre (Byåsen), Mathilde Myhrvold (Vind), Amalie Håkonsen Ous (Nes), Hanne Wilberg Rofstad (Byåsen), Smedås, Kristine Stavås Skistad (Konnerud), Ane Appelkvist Stenseth (Grong), Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng.

20 km klassisk fellesstart søndag:

Amundsen, Bergane, Fosnæs, Fossesholm, Sigrid Leseth Føyen (Kjelsås), Harsem, Kalvå, Anna Svendsen (Tromsø), Theodorsen, Weng, Tiril Udnes Weng, Østberg.

Menn, 10 km fri teknikk fredag:

Iver Tildheim Andersen (Rustad), Pål Golberg (Gol), Hans Christer Holund (Lyn), Emil Iversen (Varden Meråker), Johannes Høsflot Klæbo (Byåsen), Simen Hegstad Krüger (Lyn), Håvard Moseby (Kjelsås), Martin Løwstrøm Nyenget (Lillehammer), Sjur Røthe (Voss), Edvard Sandvik (Kjelsås). Mattis Stenshagen (Follebu), Didrik Tønseth (Byåsen).

Sprint fri teknikk lørdag:

Harald Astrup Arnesen (Heming), Ansgar Evensen (Vind), Golberg, Thomas Helland-Larsen (Fossum), Matz William Jenssen (Njaard), Klæbo, Simen Myhre (Heming), Even Northug (Strindheim), Sindre Bjørnestad Skar (Bærums Verk og Hauger), Håvard Solås Taugbøl (Lillehammer), Gjøran Tefre (Førde), Erik Valnes (Bardufoss).

20 km klassisk fellesstart søndag:

Golberg, Holund, Iversen, Klæbo, Moseby, Nyenget, Røthe, Stenshagen, Tønseth, Valnes, Amund Korsæth (Trøsken), Jonas Vika (Mjøsski).

Tønseth, Røthe, Astrid Øyre Slind, Bergane, Helland-Larsen og Smedås fikk alle plass som vinnere av rennene som nylig gikk i norgescupen på Gålå.

---