Sport

NFF har ikke tillit til Infantino: – Vi prøvde å finne en motkandidat

Norges Fotballforbund har mistet helt troen på at Gianni Infantino er rett mann til å lede FIFA. NFF jobbet for å finne en motkandidat til Gianni Infantino som Fifa-president, men klarte det ikke. Det sier Lise Klaveness til NRK.

– Vi i NFF har gjort mange forsøk på å snakke med andre som kunne vært motkandidat, men som ikke har ønsket det, sier fotballpresidenten til kanalen.

Hun vil ikke gå inn på navn, men påpeker at misnøyen med Infantino bunner i mer enn den siste tidens kontroversielle utspill og avgjørelser.

– Det er en utvikling som har skjedd over tid, fra en veldig god start der han satte i gang en rekke gode reformer, til sakte, men sikkert å bevege seg bort fra dem igjen, sier Klaveness til NRK.

Miljøpartiet De Grønne oppfordret onsdag Klaveness selv til å stille som kandidat til presidentvervet i Fifa, men hun avviser at det er aktuelt. Fristen for å melde inn kandidater løp ut forrige uke.

Utsikten til at Infantino skal miste vervet er i øyeblikket liten. Han har fått støtte fra 207 av Fifas 211 medlemsforbund. Alt tyder på at han blir gjenvalgt under kongressen i Rwanda i mars.

– Infantino er dessverre for øyeblikket eneste kandidat, sier Klaveness.

Ikke tillit

Norges Fotballforbund har mistet helt troen på at Gianni Infantino er rett mann til å lede FIFA

– I NFF har vi ikke tillit til at Infantino er rette leder for å bringe oss videre. Dessverre har ingen av konføderasjonene (de kontinentale forbundene) stilt motkandidat innen fristen, så Infantino er dessverre for øyeblikket eneste kandidat, sier hun til kanalen.

Fifa skal velge president for den neste fireårsperioden i mars neste år.

Da Infantino fikk presidentvervet i 2016, stilte Norges Fotballforbund seg bak ham. Siden har mye skjedd.

Som følge av det internasjonale forbundets opptreden rundt fotball-VM i Qatar og senest håndteringen av den ønskede regnbuemarkeringen, har flere europeiske forbund gått hardt ut mot Fifa.

Ingen forståelse

Onsdag ettermiddag la Sveriges fotballforbund vekk alle tanker om aktivt å støtte Infantino. Så sent som tidligere i uken var de i tenkeboksen.

– Gitt det som har skjedd de siste dagene, kunne vi så absolutt ikke ha gjort det ved en en avstemning i dag, sier svenskenes fotballpresident Karl-Erik Nilsson til TT på spørsmål om SFF kan stille seg bak Fifa-sjefen.

Han forstår godt at hans tyske og danske kollegaer er opprørte over det som foregår i Qatar-VM.

– Vi har ingen forståelse for Fifas standpunkt i saken, sier Nilsson.

Urovekkende

Onsdag tordnet direktør Peter Møller i Danmarks fotballforbund mot Infantino. Han varslet at danskene kan måtte vurdere å trekke seg ut av Fifa. Han var også klar på at Danmark ikke stiller seg bak Infantino som president i en ny periode.

– Vi stiller oss bak det danskene sier og beskriver. Fifa har gått fram på en konflikteskalerende måte, sier Lise Klaveness.

Hun er i likhet med kollegaen opprørt over at Fifa så sent som mandag varslet sportslige sanksjoner dersom de mye omtalte mangefargede kapteinsbindene ble benyttet under VM.

– Fifa har ikke kommunisert noen motstand før 24 timer før åpningskampen, og da med kompromissløs atferd og trusler om sportslige sanksjoner. Fifas beslutning og ikke minst den måten beslutningen fattes på er urovekkende. Alle landene som deltar i kampanjen er frustrerte, også Norge, selv om vi ikke deltar i VM, sier Klaveness til NRK.

Nyeste fra Dagsavisen.no: