Sport

Danmark til angrep mot Fifa – vil ikke støtte gjenvalg av Infantino

Danmarks fotballpresident Jesper Møller er sterkt kritisk til at Fifa nekter kapteiner å bruke det mangefargede OneLove-armbindet i fotball-VM.

Onsdag formiddag hasteinnkalte Danmarks fotballforbund (DBU) til et pressemøte om temaet. Der redegjorde de for situasjonen rundt de omstridte kapteinsbindene, og samtidig ble det rettet krass kritikk mot Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Danmark og seks andre VM-land jobber nå iherdig med å utforske hvilke juridiske og politiske grep som kan gjøres for å snu Fifas beslutning i saken. Først mandag, etter at mesterskapet var i gang, bestemte Fifa seg for å gi gult kort dersom en spiller valgte å bruke kapteinsbindet.

– Vi forventet at vi fikk lov til å bære det. Vi var i møte med Fifa 19. november, og det var vår klare forståelse at vi ville bli sanksjonert med en bot, noe vi var klar for, forklarte DBU-direktør Jakob Jensen.

Han forklarte også at Danmark ved flere anledninger de siste månedene har gitt beskjed til Fifa om at de vil bruke det flerfargede armbindet, uten å få svar.

– Uakseptabelt

Styreleder Jesper Møller i DBU gjorde det klart at han ikke har noe til overs for måten Fifa har håndtert saken på.

– Det er uakseptabelt. Vi er ikke enige med dem. Vi må prøve å for avklart noen ting nå, så vi kan komme videre. Nå lar vi Tyskland undersøke det juridiske, og så er det noen politiske ting vi skal få avklart, sa han.

– Men det som er helt sikkert, er at spillerne våre skal ha optimale forberedelser. Én ting er hva jeg skal utsettes for, men dere skal la spillerne være i fred. Ellers blir vi sinte. Og det er vi nå, sa han i lys av at Danmark-spillerne får mange spørsmål om saken.

– Kunne gitt karantene

Foruten Danmark, ønsker Belgia, England, Nederland, Sveits, Tyskland og Wales å spille med kapteinsbindet, som skal fremme inkludering og vise motstand mot diskriminering.

Det ble mandag kjent at lagene ble truet med gult kort til kapteinen dersom han brukte OneLove-armbindet, men ifølge Jensen var det bare den mildeste mulige sanksjonen.

– Vi har sjekket om det er hjemmel i reglene for å gi kult kort, og det er det. I artikkel fire i «Laws of the Game» heter det at en som bærer utstyr som ikke er tillatt, skal sanksjoneres. Det kunne ha vært et gult kort, en kaptein som ikke fikk komme på banen eller karantene, sa DBU-direktøren.

Avviser Infantino-støtte

Møller fortsatte med å fastslå at DBU ikke kommer til å støtte sittende Fifa-president Gianni Infantino når han stiller til gjenvalg i 2023.

Infantino høster mye kritikk fra enkelte europeiske nasjoner, men har samtidig bred støtte på flere andre kontinenter.

– Det er 211 medlemsnasjoner i Fifa, og Infantino har en støtteerklæring fra 207 land. Men Danmark er ikke et av de landene. Og vi kommer ikke til å støtte Infantino, sia Møller.

Han fortalte til og med at det har vært diskutert om man burde forlate Fifa dersom det ikke skjer forandringer. Samtidig håper han på endring før man kommer til et slikt steg, skriver Ritzau.


Nyeste fra Dagsavisen.no: