Norge møter Frankrike i semifinalen i håndball-EM – tapte 29-31 for Danmark

Danmark stoppet en åtte år lang tapsrekke mot Norge med 31-29-seier i håndball-EM. Regjerende OL-vinner Frankrike blir norsk motstander i semifinalen fredag.

Danmark møter Montenegro samme kveld. Norge står foran en meget vrien oppgave for Frankrike. Det franske laget har sett klart sterkest ut hittil i mesterskapet.

Det var norsk 13-12-ledelse ved pause mot danskene. Norge lå under 3-6 etter en periode med elendig skyting mot Danmarks keeper Sandra Toft.

Utover i omgangen ble det bedre norske avslutninger. Målvakt Katrine Lunde avsluttet også den første halvtimen meget bra.

Kampen fortsatte å være jevn en god stund utover i andreomgangen. Nora Mørk hadde en ny sterk dag med sine skudd. De norske kantspillerne har fått kritikk hittil i EM, men de svarte med mange scoringer mot danskene.

Danmark gikk opp til 27-24 ti minutter før slutt. Den føringen ble viktig og satte Norge under press.

Det holdt ikke for Norge foran cirka 750 tilskuere i Ljubljana-hallen. Det europeiske håndballforbundet (EHF) opplyste at det var nesten 4500 på plass i arenaen.

Sykdom

Danmark hadde noen timer før kampen fått konstatert to koronatilfeller i sin tropp. Men danskene fikk også nyheten om at laget var sikret semifinalespill uansett utfall mot Norge.

Norge vant alle sine åtte kamper på vei mot EM-gullet for to år siden, men risikerer nå noe så sjeldent som å tape to på rad.

Danmark har ikke vunnet en internasjonal tittel siden OL-gullet i 2004. Det var med andre ord ikke rart at det tok av i danske nettaviser rett etter sluttsignalet.

Ventet lenge

Etter 16 strake tap vant Danmark endelig en kamp mot Norge. Den forrige danske triumfen kom tilbake i 2014.

For Norge stoppet også en annen lang seiersrekke. Den tok slutt med 17 strake triumfer i EM-kamper siden et stort nederlag mot Romania i 2018.