Sport

Putin ut mot utestengelsene: – Motsier idrettens verdier

Toppidretten i Russland blir skadelidende av sanksjonene, innrømmer president Vladimir Putin. Han gjentar at sport og politikk ikke hører sammen.

Det kommer fram i et brev Putin har skrevet til de frammøtte på et seminar med tittelen «Russland er en idrettsstormakt».

Russisk idrett har for det meste vært utestengt fra internasjonale konkurranser siden landets invasjon i Ukraina, men enkeltutøvere har kunnet delta under nøytralt flagg i blant annet tennis og sykling.

«Jeg noterer meg at sanksjonene og aggresjonen som er utløst mot vårt land og folk, har påvirket mange områder – inkludert eliteidretten. Russiske utøvere blir faktisk fratatt muligheten til å representere landet sitt, og Russlands stemme i internasjonale organisasjoner blir bevisst ignorert», skriver Putin og fortsetter:

«Denne situasjonen motsier idrettens verdier, og da spesielt de viktigste om gjensidig respekt og prinsippet om at sport og politikk ikke hører sammen».

Uttalelsene kommer dagen etter at Norges Skiforbund trakk seg fra alle høstmøter i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) med russisk deltakelse. Neste måned skal FIS-styret avgjøre om Russland skal forbli utestengt eller ikke i 2022/23-sesongen.