Sport

Tar med seg viktig lærdom fra VM-nedturen

– Det var mye som ikke stemte, fastslår Lars Benske etter semifinale-exiten. Nå retter Norges lettvekt dobbeltsculler blikket mot 2023.

– Vi er i god form, friske og raske, og da er det unødvendig å bryte oss selv ned. Jeg skal innrømme at det var tungt å trene i stad, litt mer stille enn det pleier å være, men nå er det 24 timer igjen av sesongen og da må vi bare dra det i land, sier Benske til Dagsavisen på telefon fra Tsjekkia fredag.

I torsdagens semifinale under VM i roing i Racice havnet den norske duoen bakpå fra første åretak, noe de har for vane å gjøre, men denne gangen klarte de ikke å kjempe seg inn igjen blant de tre båtene som tok seg videre til A-finalen. I stedet endte de helt sist i sitt heat, og drømmen om VM-medalje brast.

– Det var absolutt ikke det vi hadde håpet på, og det er litt vanskelig å sette fingeren på hva som egentlig skjedde, men det var mye som ikke stemte helt. Som jeg har sagt mange ganger tidligere, er det så lite som skal til for at man faller noen prosent ned i prestasjon. Vi visste at det kom til å bli en tøff semifinale, og at vi måtte ha marginene på vår side, men det hadde vi ikke, oppsummer 22-åringen fra Fredrikstad.

– Vi hadde en spesielt dårlig start. Samtidig åpnet de andre lagene hardt, og da ble det for mye til at vi klarte å ta det igjen i midtpartiet. Det blir også tøft mentalt å se at de andre lagene er uventet langt foran, litt panikk når man skjønner at ting ikke går etter planen, sier han videre.

Brente kruttet i kvarten

På veien mot semifinalen gikk Benske og Tjøm til topps både i søndagens forsøksheat og onsdagens kvartfinale, men ifølge Benske kostet nok den siste av disse to seirene litt for mye når finaleplassene skulle deles ut.

– Vi hadde et veldig tøft løp dagen før, kanskje litt unødvendig tøft. Det er sånt man lærer av, vi er et nytt lag, og man må gjennom noen sånne opplevelser. Men det er kjedelig at det skulle skje akkurat nå, konstaterer han.

Dermed står Kjetil Borch (singlesculler) og Birgit Skarstein (para singlesculler) igjen som Norges to siste medaljehåp i mesterskapet. De skal begge ut i A-finaler på søndag, VMs avslutningsdag. De resterende sju norske båtene har måttet ta til takke med enten B- eller C-finaler.

For Benske og Tjøms vedkommende betyr det at de i stedet for medaljestrid, må forberede seg på kamp om sjuendeplassen lørdag. Fredrikstad-roeren innrømmer at det har vært tungt å motivere seg til en ny konkurranse etter torsdagens nedtur.

– I går føltes det meningsløst, spruten og gnisten i laget forsvant litt, og det var ganske laber stemning. Men vi ble enige om at i dag er det lov å være deppa, og så må vi omstille oss og gjøre så godt vi kan i den B-finalen, utdyper Benske.

Forskjell på mesterskap og v-cup

Samtidig velger han å se på lørdagens løp som en slags forsmak på det enda viktigere verdensmesterskapet neste år. De sju beste båtene i deres klasse i VM 2023, og dermed også vinneren av B-finalen, er nemlig sikret en plass i OL i Paris i 2024, som er Benske og Tjøms store mål.

– Vi må prøve å tenke at hvis det samme skulle skje igjen da, har vi på en måte vært gjennom en generalprøve i år, sier han først, men legger offensivt til:

– Neste år skal vi ikke havne der, da skal vi være gode nok til å sitte i en A-finale. Men nå er det ett løp igjen av sesongen, og vi må ha den OL-billetten i bakhodet og tenke at det er noe som står på spill.

Den nykomponerte lettvekt dobbeltsculleren kan tross alt se tilbake på en sesong der de i alle fall tidvis har overgått både egne og andres forventninger, med både seier og tredjeplass i sine to verdenscupregattaer.

Men i de to mesterskapene har det blitt stang ut, først da de under EM i august til slutt måtte trekke seg på grunn av sykdom hos Benske, etter å ha vært sjanseløse på finaleplass. Deretter ble altså heller ikke VM helt som de hadde håpet og sett for seg, men de tar med seg viktig lærdom på veien videre.

– Det å ro to maksløp etter hverandre er veldig krevende. Hvis jeg kunne gjort noe annerledes, ville jeg heller tatt den andreplassen i kvartfinalen, og ikke vært helt ferdig på start i semifinalen, sier Benske.

– Og så må man aldri undervurdere eller avskrive lag, for det er veldig annerledes å ro mesterskap enn verdenscup, siden det går over mange flere dager. Da kan man ha en formstigning gjennom uka, og det er så mye som kan skje underveis. For eksempel slo vi Ukraina i forsøket, men de er med i A-finalen, og vi hadde ikke slått dem i går om vi var i samme heat, avslutter han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen