Sport

Ingebrigtsen forsvarte EM-gullet på 5000 meter: – Betyr mye

Jakob Ingebrigtsen innfridde og vant 5000-meteren i friidretts-EM i München. Det er hans andre mesterskapsgull på distansen i sommer.

Ingebrigtsen var også best i samme løpsøvelse i VM i Eugene forrige måned. Tirsdag kunne ingen hindre ham fra å vinne igjen.

21-åringen kom til München som kjempefavoritt. Han skuffet ikke på Olympiastadion i den sørtyske millionbyen. På tiden 13.21,13 slo han spanske Mohamed Katir på oppløpet. Italienske Yemaneberhan Crippa tok bronsen.

– Det er mesterlig. Jeg er så stolt av måten han løper på. Jeg vet at han er god og i form, men det er ikke bare bare å vinne et slikt løp som dette. Han har så stålkontroll på alt han gjør underveis, sa storebror Henrik til NRK etter løpet.

I kjent stil la Ingebrigtsen seg bak i feltet til å starte med. Gradvis løp han seg opp og tok kommandoen med snaue 1000 meter igjen. Ingen matchet farten hans mot slutten.

– Det er veldig gøy. Det er kult når det er så mye folk. Jeg vet at folk er usikre så det er ingen som vil gå helt fra start, men så føler noen seg tvunget til å øke farten. Et fint løpsopplegg. Det betyr mye.

Ble påvirket av fall

Narve Gilje Nordås var også med i finalen på 5000 meter og tok føringen etter 1000 meter. Da hadde han noen meter bak til resten av feltet. Han greide imidlertid ikke å holde oppe farten og falt tilbake etter hvert og ble nummer 18.

Han ble hindret da franske Hugo Hay gikk i bakken med noen runder igjen.

– Akkurat på linjen fikk jeg meg en liten hekt, men det skal ikke koste så mye. Det er skuffende selvfølgelig. Jeg må se hva jeg finner på videre, sa Nordås.

Ingebrigtsen snek seg på innsiden og så ikke ut til å bli nevneverdig forstyrret av fallet og løp til slutt inn til seier. Han måtte sette en fot på gresset for å unnslippe.

– Jeg håper ikke det er en disk. Man vet aldri, sa gullvinneren.

Ny gulljakt

Sandnes-mannen har vunnet de to siste EM-titlene på 5000 meter. Den første kom i Berlin for fire år siden da han var i mål foran storebror Henrik i en alder av 17 år.

Torsdag kveld løper han nok en gang som tittelforsvarer. Da jakter han revansj på 1500 meter etter det han omtalte som et «skuffende» VM-sølv i USA. Ingebrigtsen vant forsøksheatet som han ville.

Ingebrigtsen har allerede åtte internasjonale mesterskapsgull som seniorløper. Fem av dem har kommet utendørs (ett i OL, ett i VM og tre i EM).

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen