Fotball

Ny EM-fiasko for kvinnelandslaget – slått ut etter tap for Østerrike

Norges fotballkvinner kom til EM med et hårete medaljemål, men lusker hjem etter gruppespillet. Det ble 0-1 for Østerrike da kun seier var godt nok.

Martin Sjögren vil oppleve at kravene om hans avgang tiltar i styrke etter nok en EM-fiasko.

Nicole Billa nikket inn vinnermålet i det 37. minutt av en kamp der Østerrike var best. Hoffenheims stjernespiss ordnet kvartfinale mot Tyskland, der over halve den østerrikske troppen spiller til daglig.

Det var alpenasjonens første seier over Norges kvinnelandslag noensinne.

Verken Caroline Graham Hansen, som spilte med støttebandasje etter å ha brukket en finger på trening torsdag, eller Ada Hegerberg maktet å skape trøbbel for motstanderens keeper Manuela Zinsberger. Guro Reiten var den farligste i angrepstrioen, men hennes friske raid førte ikke fram.

De norske må se langt etter plass i cupspillet og forlater England før EM-festen starter for alvor. Det er stygge sår å slikke, særlig etter 0-8-smellen mot England.

Hadde det ikke vært for flere flotte redninger av keeper Guro Pettersen, kunne resultatet blitt enda styggere.

Tøff evaluering

Tross klar seier i åpningskampen endte nok et EM-sluttspill med norsk fadese, og Sjögren må regne med en tøff evaluering. Etter at Norge tok medalje i de fire første EM på 2000-tallet, er det blitt farvel i gruppespillet to ganger på rad – begge under svenskens ledelse.

Sjögrens fasit i EM-sluttspill er nå én seier og fem tap.

Norge kom på banen for å gjenopprette æren etter å ha blitt rundspilt av England, og det var ingenting i veien med innsats og vilje, men det var Østerrike som viste kvalitet og tok kommandoen i kampen. Med det høye og aggressive presset som har vært en suksessoppskrift i dette EM, skapte de problemer for det norske forsvaret.

Guro Bergsvand startet i stedet for Maria Thorisdottir og sto fram i duellene, som det var mange av. Gang på gang klarerte hun inne i eget felt, men i det 37. minutt orienterte hun seg ikke raskt nok mot den farlige spissen Billa da venstreback Verena Hanshaw slo et innlegg fra dyp posisjon. Billa fikk nikke uhindret og styrte ballen inn i det lengste hjørnet til en fortjent ledelse.

Sjansetørke

Østerrike hadde hatt flere gode sjanser, mens Norge bare hadde hatt en liten håndfull nestenmuligheter. De norske fikk aldri spillet til å gli mot de aggressive østerrikerne. Det nærmeste Norge kom i første omgang var Graham Hansens dragning og skudd i nettveggen etter forarbeid av Hegerberg og Reiten. Da var det spilt et kvarter.

Da hadde østerrikerne allerede hatt en stor sjanse da Guro Pettersen glapp Laura Feiersingers tilsynelatende enkle avslutning og så den sprette i tverrliggeren og ut. Etter en halv time måtte den norske målvakten få behandling på banen etter at hun satte seg ned med smerter i hoften, men rett etter at spillet startet igjen sto hun for en flott redning da Billa fikk masse rom på siden og skjøt hardt fra spiss vinkel. Hun reddet også da Julia Hickelsberger-Füller skjøt fra distanse noen minutter før pause.

Norge fikk spillet til å gli litt bedre i den andre omgangen, men slet fortsatt med å skape sjanser. Guro Pettersen måtte på sin side stå i veien for nye avslutninger fra Barbara Dunst, Billa og Hickelsberger-Füller. Så samlet hun beina da innbytter Lisa Makas prøvde å slå tunnel på henne.

Holdt ikke

Celin Bizet Ildhusøy ble kastet innpå i en offensiv rolle for å hjelpe Norge inn i kampen, men det ville seg ikke for de norske på Brightons arena, der de måtte se seg slått for annen gang på fem dager.

Det er bare fjerde gang Norges kvinnelandslag er utslått i gruppespillet i EM (1997, 2017 2022) eller VM (2011). Det har aldri skjedd i OL. Spesielt nok er det tredje gang laget må reise hjem etter gruppespillet tross seier i åpningskampen. Begge ganger landslaget for menn ble utslått i gruppespill i EM eller VM (1994 og 2000), skjedde det også etter seier i åpningskampen.

Det neste på kvinnelandslagets program er VM-kvalifisering borte mot Belgia 2. september. Ett poeng der vil sikre billett til VM-sluttspillet i Australia og New Zealand neste år. Om det ikke går, vil Norge beholde grepet om gruppeseier så lenge laget ikke taper med fire mål eller mer. Tap med inntil tre måls margin vil innebære at Norge blir VM-klar med seier over svake Albania hjemme fire dager senere.

---

Kampfakta:

EM-sluttspillet fotball kvinner i England fredag, gruppe A i Falmer:

Østerrike – Norge 1-0 (1-0)

Brighton & Hove Community Stadium

Mål: 1-0 Nicole Billa (37).

Dommer: Kateryna Monzul, Ukraina.

Gult kort: Julia Hickelsberger-Füller (20), Carina Wenninger (45), Østerrike.

Lagene:

Norge (4-4-1-1): Guro Pettersen – Tuva Hansen, Maren Mjelde, Guro Bergsvand, Julie Blakstad (Sophie Román Haug fra 82.) – Amalie Eikeland (Celine Bizet Ildhusøy, fra 65.), Frida Maanum (Vilde Bøe Risa fra 86.), Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten – Caroline Graham Hansen – Ada Hegerberg.

Ubenyttede reserver: Sunniva Skoglund, Aurora Mikalsen – Anja Sønstevold, Maria Thorisdottir, Karina Sævik, Thea Bjelde, Elisabeth Terland, Synne Skinnes Hansen, Anna Jøsendal.

Østerrike (4-1-4-1): Manuela Zinsberger – Laura Wienroither, Carina Wenninger, Viki Schnaderbeck, Verena Hanshaw – Sarah Puntigam – Julia Hickelsberger-Füller (Lisa Makas fra 72.), Sarah Zadrazil, Laura Feiersinger, Barbara Dunst – Nicole Billa (Marina Georgieva fra 88.).

Ubenyttede reserver: Isabella Kresche, Jasmin Pal – Celina Degen, Annabel Schasching, Katharina Schiechtl, Virginia Kirchberger, Marie Höbinger, Jasmin Eder, Stefanie Enzinger. Ikke aktuell: Katharina Naschenweng (sykdom).

---