Tyskland fikk knusende EM-revansj mot Danmark – «norske» tabber bidro

Tyskland kjørte over Danmark i den første storkampen i «dødens gruppe» i fotball-EM og vant 4-0, men tyskerne trengte hjelp av tabber ved de to første målene.

Vålerenga-stopper Stine Ballisager mistet snaut halvveis i 1. omgang ballen som bakerste utspiller. Lina Magull taklet den med seg og knallet den i nærmeste kryss. Signe Bruun må dele skyld for målet da hun dyttet ballen altfor løst tilbake til Ballisager og satte lagvenninnen i en vanskelig situasjon mot det aggressive tyske presset.

Rosenborg-keeper Lene Christensen holdt lenge Danmark inne i kampen med flotte redninger, men hun kom feil ut på et hjørnespark fra Magull i det 57. minutt. Lea Schüller kunne nikke i tomt mål.

Innbytterne Lena Lattwein og Alexandra Popp fullførte verket det siste kvarteret.

Dermed fikk Tyskland revansj for kvartfinaletapet i forrige EM, som gjorde slutt på lagets 22 år lange regjeringstid som europamester. Tyskland vant seks EM på rad fra 1995 til 2013. Danmark, som tok sølv i forrige EM, får det tøft med å gå videre fra en gruppe som også omfatter Spania. Det spanske stjernelaget vant 4-1 over Finland tidligere fredag.

– Vi gjorde en strålende kamp. Med stor aggressivitet dominerte vi totalt. Det var en stor laginnsats av samtlige spillere, sa Tysklands landslagssjef Martina Voss-Tecklenburg.

Danmark er det beste laget Norge slo i EM-oppkjøringen. Tyskland og Spania er etter fredagens seirer brennaktuelle kvartfinalemotstandere for lagene som går videre fra Norges gruppe

Tre fra Toppserien

Danmark hadde tre Toppserien-spillere i startoppstillingen, mens Norge bare hadde én (Guro Pettersen) i sin åpningskamp torsdag. Danskene bar sørgebind til minne om ofrene for skytingen på et kjøpesenter i København.

Tyskerne fikk betalt for sitt høye og aggressive press da de tok ledelsen. Inntil da hadde Danmark holdt nullen takket være flere gode redninger av Lene Christensen og en god porsjon flaks. Felicitas Rauch sendte blant annet langskudd i tverrliggeren med tre minutters mellomrom før kvarteret var spilt.

Andre gang nikket Lea Schüller i stolpen på returen, men hun sto i offside. Lattwein traff også stolpen etter et hjørnespark i 2. omgang.

Stort for Popp

Bruun hadde Danmarks beste sjanse i første omgang med et distanseskudd som satte Merle Frohms på prøve. Vålerenga-spiller Janni Thomsen slo også et hjørnespark som danset gjennom feltet, men alt i alt hadde danskene lite å stille opp.

Tyskerne ønsket også kaptein Alexandra Popp velkommen tilbake etter koronasykdom. 31-åringen ble byttet inn til sin EM-debut og kronet den med scoring da hun nikket Sydney Lohmanns innlegg i tomt mål. Tidligere har hun mistet flere EM-sluttspill med skader.

Fire minutter på overtid ble Danmark redusert til ti spillere. Kathrine Kühl måtte gå av banen da innbytteren fikk sitt andre gule kort for å stoppe en overgang.

Kampen ble sett av vel 15.000 tilskuere på Brentfords arena i London.