Sport

Ransakingen av Tour de France-lag var ledd i større dopingetterforskning

Torsdag morgen ble hotellet til Tour de France-laget Bahrain Victorious ransaket av dansk politi. Der skal mulig dopingbruk ha blitt etterforsket.

Tidlig torsdag morgen ble hotellet til Bahrain Victorious ransaket av dansk politi. Foto: Bo Amstrup / Ritzau / NTB.

Det opplyser EU-organet Eurojust timer før rittstart i København.

– Politiet og juridiske myndigheter i Frankrike, Belgia, Spania, Kroatia, Italia, Polen og Slovenia har stått for en koordinert innsats mot bruken av ulovlige stoffer i sykkelsporten. Etter en forespørsel fra franske myndigheter utførte dansk politi en ransakelse på ett av Tour de France-hotellene i København, heter det i en uttalelse.

Saken ble åpnet 11. mai, og torsdagens aksjon ble støttet av både Eurojust og Europol.

Det står ingenting i uttalelsen om funnene på sykkellagets hotell.

Politirazziaer har funnet sted i idretten tidligere. Under ski-VM i Seefeld i 2019 ble den østerrikske langrennsløperen Max Hauke tatt på fersken med en nål i armen. Den samme aksjonen førte til arrestasjon av landsmann Dominik Baldauf og Alekséj Poltoranin (Kasakhstan), som begge innrømmet bloddoping. Arrestert ble også estlenderne Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu.

I sykkelsporten har det vært mange tilfeller av doping siden tusenårsskiftet. I 2006 ble Phonak-rytter Floyd Landis tatt for doping etter å ha vunnet den 17. etappen med nesten 6 minutter. I 2012 innrømmet Lance Armstrong at han hadde dopet seg systematisk gjennom alle sine sju sammenlagtseire i Tour de France fra 1999 til 2005. Alle disse seirene ble derfor strøket.