Vintersport

Dyrhaug ble Norges første kvinnelige skipresident: – Arbeidet starter i morgen

Tove Moe Dyrhaug (56) ble søndag valgt som historiens første kvinnelige president i Norges Skiforbund. Dermed fikk valgkomiteen ønsket sitt oppfylt.

Tove Moe Dyrhaug  vant valget under  Skitinget i Molde søndag.

Dyrhaug ble i midten av mai innstilt som ny president. 56-åringen ble daglig leder i Rosenborg i 2013, men forlater nå den posten for å lede norsk skisport i årene som kommer.

Dyrhaug fikk 74 av 96 stemmer på tinget og vant dermed med klar margin. Vinneren må ha over 50 prosent av stemmene for at valget skal være gyldig.

Hun har vært medlem av skistyret i ti år, og i Molde ble valgkomiteens ønske hørt. Sør-Trøndelag skikrets støttet valgkomiteens innstilling før valget.

Det gjorde også medlem i skistyret Sigrid Snuggerud, tross at hennes egen skikrets Oppland støttet Katharina Rise som ny president.

Ny visepresident

Aage Elmenhorst Schaanning ble utnevnt til visepresident. Han er i likhet med Dyrhaug ny i rollen i skistyret.

Tidligere skipresident Sverre K. Seeberg ledet komiteen som bestemte seg for å innstille Dyrhaug og Schanning.

– Med sin kunnskap, erfaring og menneskelige egenskaper er vi trygge på at Tove Moe Dyrhaug er den rette til å lede norsk skisport videre. Tove er inkluderende, lydhør, målbevisst og har stor arbeidskapasitet. Hun har også lang erfaring med å håndtere stort press, noe som er nødvendig i rollen som skipresident, sa Seeberg da innstillingen var klar.

Årets ting var Seebergs siste i valgkomiteen etter ti år.

Benkeforslag

Fredag forrige uke ble Kristin Vestgren Sæterøy lansert som kandidat av Buskerud skikrets, før Østfold skikrets like etter foreslo Rise til vervet.

De ble bekreftet fremmet som benkeforslag søndag. De ble imidlertid ikke hørt på tinget, som heller ville ha Dyrhaug som ny leder av norsk skisport.

Erik Røste forlater posten som president søndag. Han ble skipresident for ti år siden. I fire år før det var han visepresident. Han var med i snuoperasjonen i norsk langrenn på slutten av 1980-tallet, og han har vært involvert i skisporten som landslagstrener og sportssjef.

Sportslige oppturer

– Det har ikke vært noen enkel avgjørelse å gi valgkomiteen beskjed om at jeg ikke tar gjenvalg, sa 61-åringen i mars.

Røste har gjennom mange tiår vært en del av det norske skimiljøet. Allerede som 17-åring ble han skitrener, og på 1990-tallet hadde han roller som landslagstrener og sportssjef.

Det har vært en rekke sportslige oppturer under Røstes ledelse med 90 VM- og OL-gull og over 200 medaljer totalt, men det har også vært flere konflikter.

---

Dette er idrettslederen Tove Moe Dyrhaug:

* Alder: 56 år (født 23. november 1965)

* Klubb: Tydal IL

* Arbeid: President i Norges Skiforbund 2022-. Daglig leder i Rosenborg Ballklub 2013-2022.

* Medlem av skistyret 2012-2022. Styremedlem i Næringsforeningen i Trondheim.

*Aktuell: Ble søndag Norges Skiforbunds første kvinnelige president

---