Ishockey

VM-nedtur for Norges ishockeyherrer – røk 2-3 mot Latvia

Norge kjempet hardt og presset Latvia mot slutten, men unødvendige utvisninger ødela på vei mot det andre norske nederlaget i ishockey-VM. Latvia vant 3-2.

Det norske laget kom under, men kjempet seg tilbake og var gode i starten av midtperioden. Så fikk Ludvig Hoff en matchstraff og laget en fem minutters utvisning å stri med. Det ødela. Latvierne scoret to ganger som følge av undertallsspillet.

Mats Rosseli Olsen og Max Krogdahl scoret de norske målene.

Norge vant skuddstatistikken i tredje periode hele 19-4 og totalt 36-28, men det ble bare to mål for de norske spillerne.

Columbus Blue Jackets-målvakten Elvis Merzlikins var Latvias desidert beste og nyttigste spiller.

Tungt

– Det var surt. Alle gutta ga alt, og vi hadde fortjent å få litt mer ut av dette. Jeg synes at spillet vårt til tider var bra, og vi dominerte jo stort i tredjeperioden, sa Ken André Olimb til NTB.

17. mai skal han bruke til å ha beina høyt og lade opp til duellen mot Østerrike 18. mai. Den kan bli avgjørende for Norges videre skjebne i VM.

– Vi spiller bra i flere perioder, men det er vanskelig i så mange undertall å få flyt i spillet vårt. Vi er litt ineffektive, og det straffer seg. Det handler om kvalitet på avslutninger og effektivten, sa landslagstrener Petter Thoresen.

Han var heller ikke spesielt imponert over dommerne. De tillot nemlig Latvia å ta time out etter en iceing da Norge presset på mot slutten.

– Vi hadde heller ikke dommeravgjørelsene med oss. De kan jo ikke reglene, og det var en grov feil av dommerstanden. Det er ikke lov å ta time out ved en iceing, men sånn er det. Jeg er likevel imponert over å se hvor mye vi orker. Bittert å ikke få med seg poeng herfra, sa landslagstreneren.

I første periode klarte de norske spillerne å ri av to latviske overtall og holdt nullen i litt over 14 minutter, men da Rodrigo Abols fikk stå alene foran det norske målet, klarte ikke Henrik Haukeland å avverge.

Kort etter at Norge red av den tredje utvisningen kom de på en kontring. Hoff kom rett fra utvisningsboksen. Han fant backen Daniel Bøen Rokseth, som igjen fikk passet til Rosseli Olsen. Sistnevnte kom i stor fart foran mål og ordnet utligningen med et skudd langs isen.

Det var Norge-trener Petter Thoresens menn som var friskest i annen periode. Merzlikins klarte likevel å stå imot et par gode forsøk fra Kristian Jakobsson.

Utvisning ødela

I den gode norske perioden røk Hoff på en matchstraff etter å ha tatt beinkrok på en motstander. Norge måtte spille tre mot fem. Latvia satte inn 2-1-målet etter bare 27 sekunder i overtallet, og nordmennene måtte spille ytterligere fire og et halvt minutt fire mot fem.

Etter å ha ridd av det lange undertallsspillet, måtte slitne norske spillere se at Roberts Bukarts plasserte pucken opp i krysset bak Haukeland til 3-1.

– Femminutterne er greie de, for beinkrok er ikke lovlig i ishockey. Verre er det at latvierne får drive på med holdinger hele tiden. Det er klønete å la dem få spille fem mot tre i vår gode periode, sa kaptein Mathis Olimb til Viaplay.

I tredje periode reduserte backen Krogdahl til 2-3 etter solid spill av Ken André Olimb i offensiv sone.

Det norske laget har tapt 0-5 for Finland og slått Storbritannia 4-3 etter straffer tidligere i VM. Laget har igjen Østerrike (18/5), Tsjekkia (21/5), Sverige (22/5) og USA (24/5) i gruppespillet.