Sport

Jon Herwig Carlsen er død: TV-sportens superveteran

Jon Herwig Carlsen er død, 84 år gammel. Sportskommentatoren hylles av tidligere kolleger og idrettspersonligheter.

– Han døde søndag kveld etter lengre tids sykdom. Han sovnet stille inn med de nærmeste rundt seg, opplyser sønnen Jon Christian Herwig Carlsen til NRK.

Carlsen vil huskes som en av Norges største formidlere av sport, og for mange vil han alltid være den ene halvparten av den svært populære kommentatorduoen han dannet sammen med Kjell Kristian Rike.

– Jeg visste at han var syk, og jeg har ukentlig hatt kontakt med familien hans. Det var en trist melding å få, sier en preget Arne Scheie til Dagsavisen.

– Han var helt enestående som menneske og kommentator. Det er vanskelig å rangere, men han var en av de største i NRK. Han kommenterte mange idretter i over 50 år, sier Scheie – Carlsens tidligere kollega i statskanalen.

Siste i 2012

Carlsen tok alle like seriøst, forteller Scheie.

– Noe som imponerte meg mest med Jon Herwig, var kanskje hans evne til å forberede seg. Der var han enestående. Enten det var skiskyting, hopp eller ishockey. Jeg hadde gleden av å kommentere 12 sesonger med hopp, og det å være i boksen sammen med Jon var noe av det morsomste jeg har gjort. Han var enorm som kommentator.

– Jeg har kjent Jon siden 1971, og hver eneste helg var han ute for å lage noe til Sportsrevyen. Han var enorm.

Arne Scheie sier Viking er en institusjon for alle som er mer enn middels interessert i fotball.

Sammen med Rike kommenterte Carlsen langrenn og skiskyting for NRK fra starten av 1970-tallet til Rike gikk bort i 2008. I 2007 fikk Rike og Carlsen Gullrutens hederspris.

Kvinnenes fellesstart i Khanty-Mansijsk 18. mars 2012 ble Carlsens siste renn som NRK-kommentator.

– Viser hvor stor han var

– Jeg har fått mange henvendelser om å si noe om Jon. Det forteller noe om hvor stor han var, sier Scheie.

Historien om da han ba om å få kysse Carlsen etter at 17-åringen Tommy Ingebrigtsen vant VM-gull i storbakken i Thunder Bay i 2005, står igjen som et av de store norske kommentatorøyeblikkene.

– Det skyldtes at vi hadde brukt opp alle superlativene det var mulig å bruke. Så da sa jeg «kan jeg kysse deg, Jon». Og han sa «kom igjen», minnes kommentatorlegenden Scheie.

– 90-tallet i NRK med Jon var noe av det største, legger han til.

– Voldsomt med glede

Skipresident Erik Røste husker Carlsen i tospann med Kjell Kristian Rike som en fantastisk duo.

– De utfylte hverandre veldig godt. Jon Herwig var den sprudlende, alltid optimistiske og positive. Han hadde spontane kommentarer som gjorde at det alltid var like spennende å høre på, sier Røste til NTB.

Carlsen ble kjent for å lese opp limericks på lufta. Han er også mannen bak det velkjente uttrykket «stafett er stafett». Under ski-VM i 1982 var han også den som ropte da Oddvar Brå brakk staven: «La ham få en stav, da!»

– Det var alltid voldsomt med glede og aktivitet rundt han. Uansett hvordan det gikk i renn, hvis du snakket med han, ble du likevel optimist. Han hadde et vinnende vesen. Han var en bra journalist å ha rundt deg. Aldri sett han annet enn positiv og blid, sier Brå til NRK.

Hilsen fra Nordigarden

Ved siden av idretter som langrenn, skiskyting, hopp og ishockey kommenterte Asker-journalisten også motorsport, seiling, roing, sykling, ishockey og curling med stor innlevelse og fagkunnskap. Han var med i alle VM og OL, både sommer som vinter, fra tidlig på 1970-tallet.

Carlsen ble kjent for å lese opp limericks på lufta. Mannen som skrev de fleste av dem, Per Nørgaard Sørensen, er bedre kjent under navnet Nordigarden.

– Vi trekker på smilebåndet hver gang vi tenker på Jon Herwig. Kan man si nettopp det etter man har forlatt jorden, har man gjort det veldig, veldig bra, sier Sørensen til NTB.

– Jeg har bare fine ord å si om Jon Herwig. Han var med på å utvikle skiskyting til det det er i dag. Han hadde en stor ære for at det ble så interessant som det ble. Carlsen bidro enormt med sin væremåte, humør og sin fantastiske kommentering, sier tidligere skiskytter Liv Grete Skjelbreid til NRK.

Liv Grete Skjelbreid gir seg som skiskytterekspert for NRK.
Foto: Geir Olsen / NTB

Jon Herwig Carlsen

Dette var sportsjournalisten og TV-kommentatoren Jon Herwig Carlsen:

* Født: 15. april 1937

* Død: 10. april 2022

* Fødested: Oslo

* Bosted: Asker

* Yrke: Sportsjournalist og kommentator i NRK (1967-2012)

* Idretter: Langrenn, skiskyting, skihopp, motorsport, ishockey, seiling, roing, padling, sykling, curling.

* Aktiv idrettskarriere: Norgesmester i ishockey og håndball.

* Utdannelse: Lærerskole.

* Jobbet på Kampen skole før han gikk over til NRK

* Kommenterte de fleste OL og VM for NRK fra tidlig på 1970-tallet til 2012.

* Fortsatte som speaker på Askers kamper på Føyka etter at NRK-karrieren var over.

* Fikk Gullrutens hederspris i 2007 sammen med Kjell Kristian Rike.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen