Vintersport

Idrettsforbundet ønsker utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett

Styret i Norges idrettsforbund (NIF) ble lørdag enige om å ønske utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett etter et ekstraordinært møte.

Idrettspresident Berit Kjøll var torsdag til stede på første konkurransedag av para-VM i snøsport i Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB

«Russlands angrep på det ukrainske folk og brudd på folkeretten krever internasjonal fordømmelse og sanksjoner. Det er derfor NIFs klare mening at russiske og hviterussiske utøvere ikke skal delta i internasjonale idrettsarrangementer utenfor Russland og Hviterussland, samt at russiske og hviterussiske idrettsledere suspenderes fra sine internasjonale posisjoner», heter det i vedtaket.

Det skjer dagen etter at verken Det internasjonale skiforbundet (FIS) eller NIF ville utestenge russiske utøvere. Lørdag gjør NIF vending i saken, og inkluderer også samtidig all idrett.

«Norges idrettsforbund følger utviklingen i den svært alvorlige og tragiske situasjonen som utspiller seg i Ukraina», heter det videre i pressemeldingen.

«Norsk idrett vil offensivt støtte ytterligere internasjonalt koordinerte sanksjoner mot Russland og russisk og hviterussisk idrett i tiden som kommer».

Lørdag ble det klart at Skiforbundet ikke ønsker at russiske utøvere skal delta i kommende verdenscuprenn og verdensmesterskap på norsk jord. Det støttet kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Nå er det klart at også NIF stiller seg på samme side.