Norge kastet bort semifinale-billetten etter kollaps mot Sverige: – Vår egen feil

(Sverige - Norge 24-23). Norge kastet bort en ledelse på seks mål og tapte 23-24 for Sverige i håndball-EM. Dermed blir det ikke norsk semifinale etter et drama i Bratislava.

Sverige, med norsk trener i Glenn Solberg, avgjorde på straffe noen sekunder før slutt. Så avsluttet Sander Sagosen med å bomme på kampens siste skudd. En utligning ville sendt Norge videre.

– Vi går kalde de siste ti minuttene. Jeg er både lei meg og skuffet, sa Sagosen til TV3.

Flere norske spillerne lå utslått på banen etter tapet. Det var en utilgivelig avslutning på kampen.

– Dette er vår egen feil. Vi inviterer Sverige inn i kampen i andre omgang og er for dårlige, enkelt og greit, sa Norges lagkaptein Christian O’Sullivan til TV3.

Cupspillet er lagt til Budapest med semifinalene fredag. Bronsekamp og finale spilles søndag.

Etter tap i kvartfinalen i både VM og OL i fjor, spiller Norge fredag om 5.-plassen.

– Det er noen matchavgjørende øyeblikk. Vi gjør det vanskelig for oss selv. Det blir veldig mye individuelt i angrep. Vi burde vært kaldere enn vi var, sa landslagssjef Christian Berge til TV3.

Stengte

Norge hadde svenskene i et solid grep i store deler av kampen. Førsteomgangen endte med 14-9 til det norske laget. Der var Harald Reinkind beste norske utespiller.

Kristian Sæverås startet som norsk keeper etter at han hadde et sterkt innhopp mot Spania søndag. Han ble foretrukket foran Torbjørn Bergerud mot svenskene. Ifølge Berge hadde Bergerud slitt med tilløp til sykdom dagen før Sverige-kampen.

Sæverås spilte en strålende 1.-omgang med godt over 40 i redningsprosent. Han scoret også da han kastet ballen over hele banen til 10-7.

Sverige hadde store problemer med å bryte gjennom forsvaret til Norge før pause.

Uten sjanse

Sveriges soleklare førstekeeper Andreas Palicka spilte ikke på grunn av koronasmitte. Erstatteren Tobias Thulin ble helt utklasset av Sæverås den første halvtimen.

Bergerud kom inn på tre straffekast i åpningsminuttene av 2.-omgangen. Han reddet alle tre.

Målvakt Peter Johannesson ble kastet i spill og leverte for Sverige fra start av i andre omgang. Sverige fikk redningene de behøvde, og forspranget på fem mål var redusert til ett et kvarter før slutt. Tendensen i kampen hadde snudd.

Sverige benyttet muligheten og avgjorde i sluttfasen.

Avgjøres onsdag

I den andre gruppen er Danmark klar for semifinale. Frankrike og Island kjemper om den siste billetten. Dette og plasseringene i puljen avgjøres onsdag.

Spania vant Norges gruppe på innbyrdes oppgjør foran Sverige, men spanjolene ser slitne ut og kan være en ønsket motstander for Danmark. Danskene vinner sin pulje om de unngår tap for Frankrike. Førsteplassen gir en kamp mot Sverige i cupspillet.