Sport

Djokovic tapte i retten og fløy hjem – kastet ut timer før Australian Open-starten

Novak Djokovics tittelforsvar i Australian Open sluknet før åpningsdagen. Tennisstjernen tok første fly da en australsk domstol bekreftet serberens visumstopp.

Oppdatert 13.56 med at Novak Djokovic har forlatt Australia

En føderal rett i Melbourne satte søndag endelig strek i Djokovic-dramaet ved å opprettholde australske myndigheters inndragelse av serberens visum. Noen timer senere forlot han Australia med et fly på vei til Dubai som første stoppested.

Dermed går han glipp av årets første Grand Slam-turnering. Den starter mandag.

– Jeg er ekstremt skuffet over at retten avviser min anke om en juridisk gjennomgang av avgjørelsen om å kansellere visumet mitt. Det gjør at jeg ikke kan bli værende i Australia og delta i Australian Open, sa Djokovic i en uttalelse etter kjennelsen.

– Jeg respekterer rettens avgjørelse og vil samarbeide med myndighetene om min utreise, la han til.

Djokovic ville stått alene på toppen som tidenes mestvinnende Grand Slam-spiller om han hadde fått spille og gått hele veien i årets Australian Open. I dag har han like mange titler (20) som Roger Federer og Rafael Nadal.

Ikke vaksinert

34-åringen vil bruke nærmest framtid til å få ro. Han synes det har vært ukomfortabelt med fokuset som har vært på ham de siste ukene.

– Jeg håper vi alle nå kan fokusere på sporten og turneringen jeg elsker. Jeg ønsker alle involverte (i Australian Open) lykke til.

Hele ni av Djokovics 20 Grand Slam-titler har kommet på hardcourt i Melbourne, og han har vunnet de tre siste utgavene. Konsekvensene av utvisningen fra Australia vil trolig ramme ham også de neste sesongene. Det er vanlig at man blir utestengt fra landet i tre år når et visum blir inndratt.

Djokovic er ikke vaksinert, men dro til Australia etter å ha fått det han mente var et medisinsk unntak fra vaksinekravet. Australske myndigheter hevder på sin side at han inspirerer til vaksinemotstand og derfor måtte kastes ut.

Viste til historikk

Fredag besluttet immigrasjonsminister Alex Hawke å bruke sin personlige rett til å ta fra Djokovic visumet. Tidligere i uken hadde serberen fått medhold i retten da grensemyndighetene hadde gjort tilsvarende. Serberen håpet på samme utfall søndag.

I en føderal rett fikk Djokovic sjansen til å argumenterte for at Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans måtte kjennes ugyldig. Like før klokken 5 søndag morgen norsk tid var rettsmøtet over.

Advokaten som representerte Hawke og australske myndigheter, hevdet at Djokovic har en historie med å ignorere koronatiltak. Det ble vist til at han testet positivt for korona forrige måned, for deretter å bli intervjuet og ta av seg munnbindet for å bli avbildet like etter.

---

Tidslinje:

Dette er utviklingen i saken mellom tennisstjernen Novak Djokovic og Australias immigrasjonsmyndigheter:

* 10. desember: Fristen for uvaksinerte spillere til å be om medisinsk fritak fra vaksinereglementet for å kunne delta i Australian Open.

* 16. desember: Samme kveld som Djokovic deltar på et nasjonalt serbisk arrangement til ære for ham, blir han gjort kjent med at han har testet positivt for korona i en PCR-test. Det gjør at han ifølge serbisk regelverk skal isolere seg hjemme i 14 dager.

* 17. desember: Djokovic deltar i en prisutdeling for unge tennisspillere i Beograd, uten å bruke munnbind eller holde sosial avstand.

* 18. desember: Djokovic deltar i et fotooppdrag med den franske avisen L’Equipe.

* 22. desember: Djokovic får svar på en ny koronatest, og den er ifølge ham selv negativ.

* 30. desember: Djokovic får, ifølge advokatene hans, medisinsk unntak for å delta i Australian Open fra den medisinske sjefen i Australias tennisforbund.

* Rundt nyttår: Videoer i sosiale medier viser Djokovic på en tennisklubb i Marbella i Spania.

* 5. januar: Djokovic reiser til Australia, men blir nektet innreise fordi han angivelig har søkt et visum som ikke gir ham mulighet til å reise inn i landet med medisinsk vaksinefritak. Han anker innreisenekten og blir plassert på karantenehotell.

* 6. januar: Djokovics far sier at sønnen hans er fengslet i Melbourne, og på en pressekonferanse sammenligner han sønnen med Jesus: «Jesus ble korsfestet og måtte holde ut mange ting, men han lever fortsatt blant oss. Novak, verdens beste idrettsutøver og mann, er også korsfestet. Han vil holde ut», sa han.

* 10. januar: Djokovics anke vinner fram i en domstol i Melbourne, og visumkanselleringen oppheves. Saken er imidlertid ikke over, for immigrasjonsminister Alex Hawke sier at den fortsatt undersøkes grundig. Senere på dagen får Djokovic trene på centercourten på tennisanlegget i Melbourne.

* 11. januar: Djokovic trener igjen i Melbourne, og samtidig dukker det opp nye opplysninger i australske medier. Blant annet beskyldes han for å ha løyet i visumsøknaden om at han ikke reiste i de 14 dagene før han fløy til Australia.

* 13. januar: Djokovic får motstander i Australian Open og trakk landsmannen Miomir Kecmanovic i første runde.

* 14. januar: Australske myndigheter kansellerer visumet til Djokovic. Han anker saken til en føderal domstol. Rettsprosessen går i gang med en høring samme kveld.

* 16. januar: Federal Court of Australia opprettholder inndragelsen av Djokovics visum. Han blir kastet ut av landet og risikerer forbud mot innreise i tre år framover. Etterpå sier Djokovic at han er «ekstremt skuffet».

---

Mer fra Dagsavisen