Sport

Jakob Ingebrigtsen fikk Aftenpostens gullmedalje: Aldri større enighet

Jakob Ingebrigtsen tildeles Aftenpostens gullmedalje for 2021 etter at han vant OL-gull på 1500 meter.

Han var i en klasse for seg i OL-finalen i Tokyo 7. august og levnet ikke konkurrentene en sjanse. Med 3.28,32 satte han både personlig og olympisk rekord.

– Ikke siden jeg i 2002 ble leder av juryen for Aftenpostens gullmedalje kan jeg huske at det har vært større enighet om hvem vinneren er, skriver Aftenpostens sportsleder Bertil Valderhaug.

– Egentlig er det litt rart. Idrettsåret 2021 er ett av de aller beste for norske idrettsutøvere, legger han til og ramser opp Casper Ruud, Viktor Hovland, Tiril Eckhoff og Ragne Wiklund blant de andre som kunne fått prisen.

– At vi likevel landet så fjellstøtt på Jakob Ingebrigtsen som vinner, forteller alt om hvor stor prestasjonen hans var. I år var det ingen over, ingen ved siden, egentlig ingen i nærheten.

Inspirert

Ingebrigtsen, som siden OL-triumfen har rukket å fylle 21 år, har googlet tidligere vinnere og synes han er i fint selskap.

– Sånne kåringer, det kan jo ikke være lett. Hvordan rangere idretter opp mot hverandre? Det er så mange gode prestasjoner, men jeg synes det er veldig stas å vinne, sier han til Aftenposten.

I intervjuet trekker han fram nybakt Formel 1-verdensmester Max Verstappen blant idrettsmenn som har inspirert ham, selv om han ikke er en fan av nederlenderen.

– Jeg tåler ikke trynet på mannen, men han har en indre driv og holdning til å konkurrere som er helt ekstremt. Jeg tror det er hovedgrunnen til at han vant VM, sier han.

Bare en gang

Gullmedaljen ble innstiftet i 1933 av Idrettsbladet. Året etter ble den overtatt av Morgenbladet, som hadde ansvaret for tildelingen fram til 1996. Siden 1997 har prisen hett Aftenpostens gullmedalje. Den gis for årets beste idrettsprestasjon av en norsk utøver, men den kan vinnes bare én gang.

Dermed var 2017-vinner Karsten Warholm ikke valgbar.

Dette er de ti foregående vinnerne:

2020: Erling Braut Haaland (fotball)

2019: Therese Johaug (langrenn)

2018: Håvard Holmefjord Lorentzen (skøyter)

2017: Karsten Warholm (friidrett)

2016: Ada Hegerberg (fotball)

2015: Mats Zuccarello (ishockey)

2014: Kjetil Jansrud (alpint)

2013: Magnus Carlsen (sjakk)

2012: Sarah Louise Rung (svømming)

2011: Alexander Dale Oen (svømming).


Mer fra Dagsavisen