Gullrush i Dublin: Ingebrigtsen og Grøvdal til topps i EM i terrengløp

Friidrettsstjernen Jakob Ingebrigtsen (21) gikk til topps i EM i terrengløp i Dublin søndag. Like etter kopierte Karoline Bjerkeli Grøvdal (31) bragden.

Ingebrigtsen kom i ensom majestet over mål med tyrkiske Aras Kaya 14 sekunder bak. Franske Jimmy Gressier tok bronsen.

Jakob Ingebrigtsen har fire gull på fire starter i U20-klassen. Dette var første gang 21-åringen fikk lov til å prøve seg blant seniorene.

OL-vinneren tok kontroll i feltet med en gang og hadde full kontroll når det skulle avgjøres på tampen. Han ble den andre Ingebrigtsen-løperen til å vinne EM-gull i terrengløp etter at broren Filip vant i 2018.

Jakob Ingebrigtsen gikk fram i tet fra starten og var sammen med bror Filip. Deretter gikk Ingebrigtsen sammen med Kaya, Gressier og Yemaneberhan Crippa. Gressier og Crippa falt etter hvert av, og det hele sto mellom Kaya og Ingebrigtsen. På den siste runden fikk OL-vinneren fra Tokyo en luke ned til Kaya og avgjorde løpet.

Endelig for Grøvdal

En time etter var det kvinnenes tur. De skulle i aksjon i samme løype i 7 kilometer.

Med fem medaljer på rad, fire av dem bronse og ett sølv, lyktes 31-åringen endelig.

– Det er spesielt å løpe med så mange mennesker igjen, sa Grøvdal til speakeren etter målgang.

Grøvdal vant EM-gull i U20-klassen for tolv år siden. Nå kan hun smykke seg med nok et gull i grenen.

Svenske Meraf Bahta var godt med på siste runden med Grøvdal, og det sto mellom disse to. Mot slutten rykket hun og vant med klar margin. Tyske Alina Reh tok bronsen.

Ine Bakken ble nummer 50, mens Mathilde Teisen kom på 57.-plass.

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til gull i terrengløp-EM søndag.

Filip brøt

I herreklassen ble Bjørnar Lillefosse nummer 21 og nest beste nordmann bak Jakob Ingebrigtsen. Han kom i mål 1.06 minutter bak Ingebrigtsen. Narve Gilje Nordås ble nummer 25 like foran Zerei Kbrom Mezngi på plassen bak, mens Tom Erling Kårbø ble nummer 52.

Filip Ingebrigtsen fikk problemer underveis og måtte bryte løpet i den irske hovedstaden.